13:06 / 29.09.2021.

Autor: HRT

Znanstveni krugovi

Utorkom na Prvom

Utorkom na Prvom

Foto: Znanstveni krugovi / HRT

U utorak, 5. listopada, u 14:05 na Prvom programu HTV-a emitiramo novo izdanje Znanstvenih krugova. Među ostalim, saznajte kako je izgledao prvi eukariot te je li imao jednu ili više jezgri i na koji se način odvijala dioba njegovih stanica.

Optogenetika je vrlo osjetljiva znanstvena metoda. Temelji se na genetičkom inženjerstvu i kontroli stanica pomoću svjetlosti. Koje su joj prednosti i što omogućava manipulacija svjetlošću?

25.000 smrtnih ishoda godišnje u Europi posljedica su rezistentnih mikroorganizama. To ukazuje da je otpornost bakterija na antibiotike postala jedan od glavnih problema globalnoga javnog zdravlja.

Suvremena proizvodnja zaštitnih negorivih tkanina uključuje uporabu novih sirovina i inovativne načine obrade tekstila. Uz očekivanu učinkovitost takvih tkanina zahtijeva se i njihova udobnost te postojanost. Kako sve to postići?

Novinarke su Sandra Pavković, Mirjana Srhoj i Maja Vađić.

Urednice emisije su Mirjana Srhoj i Maja Vađić, a realizatorica Petra Marotti.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!