14:00 / 01.04.2022.

Autor: HRT

Znanstveni krugovi

Utorkom na Prvom

Utorkom na Prvom

Foto: Znanstveni krugovi / HRT

Premijerno izdanje emisije Znanstveni krugovi ne propustite u utorak, 5. travnja, u 14 sati na Prvom programu HTV-a.

Kako su izgledali počeci i razvoj telefonije tijekom gotovo stoljeća i pol njezina postojanja? Ove i druge zanimljivosti možete pogledati na izložbi "140 godina telefona u Zagrebu" postavljenoj u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Skupina znanstvenika sa zagrebačkoga Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta razvija nove, sigurnije i energetski učinkovitije procese proizvodnje i primjene kemikalija, opisane kao zelena kemija.

Kako bi studentima olakšali učenje matematike, znanstvenici s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu pokrenuli su interaktivnu metodu poučavanja pod nazivom math-stem.

Znanstvenici Laboratorija za nuklearne analitičke metode Instituta "Ruđer Bošković" u suradnji s inozemnim i našim stručnjacima, razvili su neutronsku probu za potrebe istraživanja naftnih bušotina koja se temelji na metodi aktivacije brzim neutronima.

Emisiju pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!