Znanstveni krugovi

12.05.2022.

10:28

Autor: HRT

Utorkom na Drugom

Utorkom na Drugom

Foto: Znanstveni krugovi / HRT

Emisiju Znanstveni krugovi pogledajte u utorak, 17. svibnja, u 14:05 na Prvom programu HTV-a. 

Usporedno s tehnološkim razvojem, Sveučilišni računski centar kontinuirano provodi i obrazovne aktivnosti. Ove je godine obilježeno 50 godina rada na tom području.

Unatoč uporabi insekticida, velik broj štetnika i dalje ugrožava naše ratarske i voćarske kulture. I to zbog sposobnosti razvijanja otpornosti na kemikalije. Kako se s time bore naši stručnjaci?

U sklopu NATO-ova programa "Znanost za mir i sigurnost" znanstvenici Instituta "Ruđer Bošković" rade na nadogradnji nedavno razvijenog detektora opasnog tereta i nuklearnog materijala.

Hrvatska je među deset zemalja Europske unije s najvišom stopom smrtnosti od karcinoma prostate. Borbi protiv te bolesti trebao bi pridonijeti novi krvni biljeg za metastatski rak prostate.

Novinarke su Sandra Pavković, Helena Krmpotić, Mirjana Srhoj, Maja Vađić. Realizatorica je Petra Marotti, a urednica Mirjana Srhoj.

Emisiju pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja. 

Reprizni termin na rasporedu je u noći na srijedu, 3./4. svibnja, u 3:10 na Četvrtom programu HTV-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!