Znanstveni krugovi

06.12.2022.

08:43

Autor: HRT

Utorkom na Drugom

Utorkom na Drugom

Foto: Znanstveni krugovi / HRT

Tjedna emisija prati rad naših znanstvenika i gostovanja inozemnih stručnjaka, predstavlja najvažnije događaje u recentnoj znanosti u Hrvatskoj, podsjeća na važne obljetnice i velike znanstvenike te na prijelomne trenutke u znanosti. Znanstvene krugove pratite utorkom na Drugom u 17:55. 

U novom izdanju emisije 13. prosinca:

Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu 2022. dobio je švedski genetičar Svante Pebo, osnivač nove znanstvene discipline paleogenomike. Priznanje su mu priskrbili iznimni rezultati u istraživanju genoma izumrlih ljudskih vrsta i evolucije čovjeka.

Kraljevska švedska akademija znanosti dodijelila je Nobelovu nagradu za kemiju za 2022. znanstvenicima koji su kemiju učinili funkcionalnom i prilagodili je za korist cijelom čovječanstvu.

Nobelovu nagradu na području fizike primila su trojica znanstvenika za postignuće na području kvantne mehanike i ponašanja subatomskih čestica.

Svi smo svjesni financijske krize koja nas trenutačno potresa. No, financijski je sustav mnogo bolje pripremljen nego prije. I to zahvaljujući ovogodišnjim dobitnicima Nobelove nagrade za ekonomiju. 

Urednica je Mirjana Srhoj.

Emisiju na području RH pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!