Znanstveni krugovi

04.01.2023.

12:43

Autor: HRT

Utorkom na Drugom

Utorkom na Drugom

Foto: Znanstveni krugovi / HRT

Tjedna emisija prati rad naših znanstvenika i gostovanja inozemnih stručnjaka, predstavlja najvažnije događaje u recentnoj znanosti u Hrvatskoj, podsjeća na važne obljetnice i velike znanstvenike te na prijelomne trenutke u znanosti. Znanstvene krugove pratite utorkom na Drugom u poslijepodnevnom terminu.

U emisiji 10. siječnja u 17:15 donosimo:

Jedan od najbolje očuvanih kulturnih prapovijesnih krajolika srednje Europe nalazi se u Varaždinskoj županiji. Njegov najdojmljiviji i najvidljiviji dio jest jalžabetska Gomila - rijetki primjer pogrebne arhitekture iz starijeg željeznog doba.

Ratovi u 20. i 21. stoljeću razorniji su i krvaviji nego ikad prije. Zašto ljudi ratuju? Predstavljamo novu knjigu prof. Siniše Maleševića, jednog od najuglednijih današnjih sociologa rata i nasilja.

Tim predvođen istraživačima IRB-a razvio je novi materijal poboljšanih svojstava za primjenu u litij-ionskim baterijama. Ta se vrsta punjivih baterija rabi u prijenosnim elektroničkim uređajima i električnim vozilima, a raste im i popularnost kad je riječ o primjeni u aeronautici te svemirskoj tehnologiji.

Urednica je Mirjana Srhoj.

Emisiju na području RH pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!