Znanstveni krugovi

15.02.2022.

12:13

Autor: HRT

Utorkom na HTV1

Utorkom na HTV1

Foto: Znanstveni krugovi / HRT

Premijerno izdanje emisije Znanstveni krugovi ne propustite u utorak, 22. veljače, u 14 sati na Prvom programu HTV-a.

Znanje, slika, kultura - enciklopedije pune života, naslov je izložbe u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža, koja prati što se sve i na koji način događalo od osnutka te institucije do današnjih dana.

Što je glifosat, koji su mu učinci i kako racionalizirati njegovu uporabu? Odgovore na ta pitanja daju naši stručnjaci okupljeni na izradi nacionalne Strategije za racionalizaciju korištenja herbicida glifosata u Hrvatskoj te Procjene utjecaja na zdravlje ljudi.

Kemičari s "Ruđera" razvili su novi protokol za sintetiziranje derivata korisnih farmaceutskoj industriji. Razvijena metoda čišća je i učinkovitija od onih koje su u primjeni. Rezultati su objavljeni u znanstvenom časopisu Chemical Communications.

Novinarke su urednica emisije Mirjana Srhoj, Sandra Pavković, Helena Krmpotić i Maja Vađić, a realizatorica je Petra Marotti.

Emisiju pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!