15:35 / 20.04.2021.

Autor: HRT

Zvjezdice - 35 godina, HNK Zagreb 2020., snimka

Nedjelja, 2. svibnja na Trećem

Nedjelja, 2. svibnja na Trećem

Foto: Zvjezdice - 35 godina, HNK Zagreb 2020. / snimka

Pod umjetničkim i dirigentskim vodstvom legendarnog maestra Zdravka Šljivca, u nedjelju 2. svibnja u 12:30 na Trećem prikazujemo svečani koncert Djevojačkog zbora Zvjezdice u zagrebačkom HNK-u. Koncert je održan 12. rujna 2020., a tim nastupom naše Zvjezdice proslavile su 35. rođendan.

Ovaj iznimni ansambl gostovao je u mnogim koncertnim prostorima i gradovima diljem svijeta: Katedrala u Milanu, Francuski senat u Parizu, Lincoln centar u New Yorku, Kennedy centar u Washingtonu, Kuća muzike u Moskvi, Knežev dvor u Dubrovniku, Beč, Bruxelles, Melbourne, Sydney, Toronto, Sankt Peterburg, Sarajevo, Ljubljana, Oslo, Chicago, Pittsburgh, Cleveland, Los Angeles itd.

Glazbeni su simbol grada Zagreba i Hrvatske, a Europska federacija zborova Unije koja djeluje pri Europskom parlamentu u Bruxellesu proglasila je zbor Zvjezdice i maestra Zdravka Šljivca veleposlanicima kulture. To je 35 godina kontinuiranih proba, nastupa, uspjeha, stvaranja glazbe, a prigodno ističemo i podatak da su ih vlasti američkog područja Daytona 17. prosinac proglasila Danom Zvjezdica.

U bogatoj djelatnosti zbora čije su članice odlične učenice zagrebačkih osnovnih i srednjih škola velika se pozornost pridaje njegovanju raznovrsnog stilskog repertoara - od renesanse do suvremenog izričaja te pjevanju na različitim jezicima. Tijekom svih ovih godina nezaboravne glazbene trenutke Zvjezdice su često priređivale uz Zagrebačku filharmoniju, a tako je bilo i na ovom svečanom obljetničkom koncertu na kojemu su nastupili: Ex Zvjezdice, grupa Divas, Matija Dedić, Lara Antić Prskalo i Mia Pečnik.

Beč ima bečke dječake, a Zagreb naše Zvjezdice!

Urednica je Marija Ramljak, a redateljica Mirena Stijačić.

Snimku pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci je i dostupna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!