Adriano Olivetti - Snaga sna

25.05.2023.

15:29

Autor: HRT

Nedjelja, 4. lipnja na Drugom

Nedjelja, 4. lipnja na Drugom

Foto: Adriano Olivetti - Snaga sna / serija

U nedjelju, 4. lipnja, u 12:40 na Drugom slijedi prva epizoda miniserije Adriano Olivetti - Snaga sna. Godina je 1960. Počinje proizvodnja prvog elektroničkog kalkulatora na tranzistor na svijetu, koji je osmislila tvrtka "Olivetti". Spremaju se plasirati ga i na američko tržište. Adriano Olivetti usred je svoje izvanredne poduzetničke pustolovine. No ujutro 27. veljače ova pustolovina bude naglo zaustavljena: Adriano ulazi u vlak za Švicarsku i premine od infarkta. Za sobom ostavlja gomilu pitanja, dvojbi, žaljenja, no i neizbrisiv trag u društvenoj povijesti, kulturi i politici Italije. 

Nedjelja, 4. lipnja na Drugom

Nedjelja, 4. lipnja na Drugom

Foto: Adriano Olivetti - Snaga sna / serija

U prvoj epizodi Adriano s dvanaest godina počinje raditi kao naučnik u "Olivettiju". Na to ga je prisilio otac Camillo koji želi da mu sin spozna stvarnost u tvornici koja će jednoga dana biti njegova. Tu se rađa njegova želja da iz korijena promijeni uvjete života svojih radnika i prijateljstvo s Maurom, vršnjakom iz radničke obitelji koji će dugo ostati uz njega. Adriano je već vrlo aktivan u upravljanju tvornicom te je često u sukobu s ocem Camillom. Godina je 1943. i svi su Olivetti, Židovi i antifašisti, u opasnosti. 

Galerija
Nedjelja, 4. lipnja na Drugom , Foto: Adriano Olivetti - Snaga sna/serija
Nedjelja, 4. lipnja na Drugom   , Foto: Adriano Olivetti - Snaga sna/serija

Adrianova žena Paola i djeca Roberto i Lidia sele se u Fiesole na sigurno. I Adriano je prisiljen otići iz Ivree nakon što je spasio život savezničkoj kapetanici talijansko-američkog podrijetla Karen Bates. Sklanja se u Švicarsku. Ondje osmišljava reforme Italije: zamršena je to i privlačna teorija koja će biti osnova njegova djelovanja u godinama koje slijede. Camillo, prije kraja rata, umire. Godine 1945. Adriano se vraća u Ivreu i preuzima kormilo tvornice.

Vrijeme je velikih promjena: Adriano širi tvornicu i sve obnovi vodeći se estetski jednostavnim i strogim kriterijima, pazeći na svjetlost i na ljepotu prostorija. Usto, konkretno pomaže radničkim obiteljima koje su iscrpljene od rata i nedostatka hrane. Potakne i gradnju nove zgrade socijalne službe, odluči zaposliti mnogo novih radnika. 

Nedjelja, 4. lipnja na Drugom

Nedjelja, 4. lipnja na Drugom

Foto: Adriano Olivetti - Snaga sna / serija

Zaposli Teresu, samohranu majku, iako je jednome radniku ukrala novčanik. Teresa uskoro postane izvrsna grafičarka i zaljubi se u Libera, mladog i genijalnog tehničara kojeg Adriano otme Dalmassu, svomu protivniku industrijalcu iz pokrajine Novara koji će se opako boriti protiv Adriana i njegovih zamisli. Adriano s Liberom projektira novu pisaću mašinu Lettera 22 koja će postići izniman uspjeh.

U Adrianov se život iznenada vrati Karen Bates koja mu ispriča da je otišla iz vojske i vratila se u Italiju kako bi objavila knjigu fotografija.

U seriji glume Luca Zingaretti, Stefania Rocca, Massimo Poggio, Francesca Cavallin, Elena Radonicich, Domenico Diele, Antonella Bavaro, Bruno Armando, Roberto Accornero, Vincenzo Alfieri, Giulio Cristini, Joyce C. Yoon, Serena Rossi, Francesco Pannofino. Režiju potpisuje Michele Soavi.  

Nedjelja, 4. lipnja na Drugom

Nedjelja, 4. lipnja na Drugom

Foto: Adriano Olivetti - Snaga sna / serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!