Američka djevojka

28.05.2023.

15:36

Autor: HRT

Subota, 10. lipnja na Prvom

Subota, 10. lipnja na Prvom

Foto: Američka djevojka / serija

Miniseriju nastalu u režiji Vittorija Sindonija prikazujemo od subote, 10. lipnja, na Prvom programu HTV-a u 17:15. 

Susan Henderson lijepa je djevojka iz Kentuckyja koja je upravo diplomirala talijansku književnost. Njezina ju je baka potakla da to studira jer se kao mlada udala za toskanskoga vojvodu Anselma Foschija. Susani je Italija prekrasno, sugestivno i čarobno mjesto koje još nije posjetila. Pa bude jako sretna kada dobije pismo od bilježnika iz Arezza kojim je poziva u svoj ured "kako bi joj priopćio vijesti u vezi nasljedstva koje je dobila od svoga djeda vojvode Foschija". Iako ju njezin dečko Billy, mladi odvjetnik koji je neizmjerno voli, nagovara da ne ode, Susan sjeda u prvi avion za Rim i hita u Arezzo. Ondje dozna da je naslijedila posve namješten dvorac i staro selo. 

Subota, 10. lipnja na Prvom

Subota, 10. lipnja na Prvom

Foto: Američka djevojka / serija

Kako je radoznala i želi znati sve o svojim talijanskim korijenima, Susan hita u selo pokraj Arezza i otkriva da je dvorac zapušten i oronuo. No selo je vrlo dobro održavano, a naseljava ga nekoliko obitelji koje za nju ne žele ni čuti. Vojvoda je njima ostavio kućice pa ih oni, budući da su ih obnovili o vlastitu trošku, ne žele prepustiti "nekoj Amerikanki" iz Kentuckyja koja se iznenada pojavila. Jedina koja je ljubazno dočeka je stara vojvodina domaćica Bice. Ona joj savjetuje da se pouzda u pokojnikova odvjetnika Baruccinija koji objasni Susan kako je situacija složena, neuređena, da je u Italiji pravda spora...

Najbolje bi bilo da njemu prepusti prodaju dvorca. A što se tiče komplikacija u vezi uzurpacije, već će se naknadno o tome pobrinuti, na miru. No Susan je borac i ne pada joj na pamet popustiti. Usto se njezin dečko Billy, koji je iz Amerike opsjeda pozivima, želi time pozabaviti uz pomoć kolege koji je stručnjak za nekretnine na međunarodnome polju. 

Subota, 10. lipnja na Prvom

Subota, 10. lipnja na Prvom

Foto: Američka djevojka / serija

No i Susanin je boravak u selu težak: cijelo je mjesto protiv nje, ljudi su postavili prijeteći natpis pred njezinim prozorima, a svi su se okupili u odboru "za obranu mjesta" koji predstavlja mlada i oštra odvjetnica Nilde, zaručnica zgodnog kovača Vasca čija se kovačnica nalazi pred ulazom u dvorac.

Kopajući po napuštenim prostorijama starog dvorca u potrazi za kakvim dokumentom o uzurpaciji, Susan nađe skrivenu sobu koju joj Bice nije spominjala. U sobi je kovčeg, a u kovčegu dnevnik djevojke koja piše o "vojvodinim zlodjelima"...

U seriji glume Vanessa Hessler, Giulio Berruti, Ilaria Occhini, Orso Maria Guerrini, Sacha Dominis, Samanta Piccinetti. Odabrala ju je Vesna Karuza Podgorelec.  

Galerija
Subota, 10. lipnja na Prvom , Foto: Američka djevojka/serija
Subota, 10. lipnja na Prvom , Foto: Američka djevojka/serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!