Emma

29.11.2022.

14:20

Autor: HRT

Dvadesetjednogodišnja Emma Woodhouse nema razloga za brigu: lijepa je, pametna i bogata, živi u udobnome domu i uživa u životnim blagodatima. Tako u dokonosti daje maha velikoj strasti: igra se ljubavne posrednice prijateljima i rodbini. Seriju Emma, ljubavnu priču o mladoj ženi koja se tako zdušno bavi ljubavnim životom svojih bližnjih da ne vidi što joj bode oči, ne propustite od ponedjeljka, 12. prosinca, do četvrtka, 15. prosinca, u 21:10 na Prvom. Komično remek-djelo Jane Austen upravo blista u ovoj tankoćutnoj, svježoj i duhovitoj adaptaciji, čemu uvelike pridonosi i zvjezdana glumačka postava. 

Emmina je vještina već urodila plodom: uvjerena je da je zaslužna za sestrin brak. A kad se njezina guvernanta gospođica Taylor uda za udovca gospodina Westona, Emma si ponosno pripisuje još jedan velik uspjeh... Zapravo u ostvarenju tih veza nije imala nikakva udjela, kao što će bez uvijanja primijetiti gospodin Knightley, obiteljski prijatelj koji je Emmi kao stariji brat. Samo je promatrala kako ljubav čini svoje. 

Kad u Emmin krug uđe ljupka i bezazlena Harriet, mlada žena iz nižih krugova, posrednica je presretna što se opet može okušati u svojoj vještini. Uvjerava Harriet da mora odbiti atraktivnu bračnu ponudu mjesnog seljaka i usredotočiti se na naočitog gospodina Eltona. No Emma se igra s vatrom. Knightly je bijesan na nju što je raspirila Harrietinu nadu u brak koji ni u snu ne može ostvariti. Emma će uskoro ustanoviti da nije ni slutila koliko je gospodin Elton ambiciozan i koristoljubiv. Obrati koji slijede na kušnju će dovesti Emminu bezazlenost, društvene predrasude i odnos s gospodinom Knightleyjem.  

1. epizoda:

Emmi je najveći užitak kad se može miješati u ljubavni život drugih. No kad kao štićenicu prigrli Harriet Smith, jedno je sigurno: planovi će završiti katastrofalno... Bogata, neovisna i dobroćudna Emma Woodhouse sama nema potrebu ući u brak, no najsretnija je kad može drugima posredovati u ostvarenju ljubavnih planova. Kad uspije osigurati bračnu sreću svojih najbližih, odabire novu prijateljicu i saveznicu - Harriet Smith. 

Uvjerit će Harriet da Robert Martin, seljak koji je prosi, nije dostojan njezine ruke i potaknut će je da traži ženika u višim krugovima. No bliski obiteljski prijatelj gospodin Knightley upozorava Emmu da će miješanjem nanijeti mnogo boli i Robertu i Harriet. Emma ga ne želi slušati i gospodin Knightly je bijesan zbog njezine tvrdoglavosti.

Sandy Welch potpisuje TV adaptaciju, a u seriji glume Romola Garai (Emma), Michael Gambon (g. Woodhouse), Jonny Lee Miller (g. Knightley), Jodhi May (gđica Taylor), Robert Bathurst (g. Weston), Tamsin Greig (gđica Bates), Louise Dylan (Harriet), Rupert Evans (Frank Churchill), Laura Pyper (Jane Fairfax). Redatelj je Jim O'Hanlon, a producent George Ormond.

Produkcija: BBC/WGBH   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!