Millennium

20.05.2023.

11:16

Autor: HRT

Petak, 26. svibnja na Drugom

Petak, 26. svibnja na Drugom

Foto: Millennium / serija

Millennium je švedska šestodijelna miniserija nastala kao proširenje filmske adaptacije istoimene trilogije književnika Stiega Larssona iz 2009. U glavnim ulogama su Noomi Rapace i Michael Nyqvist. Petu epizodu popularne serije prikazujemo 26. svibnja u 23 sata, u sklopu Krimi petka na Drugom.

Petak, 26. svibnja na Drugom

Petak, 26. svibnja na Drugom

Foto: Millennium / serija

Policija je odavno zatvorila istragu nestanka Harriet Vanger otprije 40 godina, no u klanu Vangerovih netko je ne može zaboraviti: njezin stric Henrik. Da bi rasvijetlio okolnosti vjerojatnog ubojstva, za koje sumnjiči nekog od članova svoje obitelji, odlučuje angažirati Mikaela Blomkvista, istraživačkog novinara osuđenog zbog klevete.

Dvije teško ozlijeđene osobe zaprimljene su na hitni prijem bolnice Sahlgrenska u Göteborgu.

Jedna od njih je ubojica s tjeralice Lisbeth Salander, koja je pogođena metkom u glavu i mora na hitnu operaciju; druga osoba je Aleksandar Zalačenko, stariji muškarac kojeg je Lisbeth napala sjekirom.

Lisbeth snuje osvetu muškarcima koji su joj nanijeli zlo i, još važnije, osvetu državnom sustavu koji joj je upropastio život.

Petak, 26. svibnja na Drugom

Petak, 26. svibnja na Drugom

Foto: Millennium / serija

Serija Millennium izvrsno je primljena i dobila je nagradu žirija na dodjeli švedskih televizijskih nagrada Kristallen 2010., a od međunarodnih nagrada ističe se Emmy za najbolju stranu seriju u kategoriji najboljeg televizijskog filma ili miniserije 2011.     

U seriji uz Noomi Rapacei Michaela Nyqvista glume i Lena Endre, Annika Hallin, Peter Andersson, Jacob Ericksson, Sofia Ledarp, Micke Spreitz, Anders Ahlbom.

Režiju potpisuju Niels Arden Oplev i Daniel Alfredson. Seriju je odabrala Vesna Karuza Podgorelec.      

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!