Područje bez signala

06.12.2021.

09:10

Autor: Hina/I.B.

Od ponedjeljka, 27. prosinca na Prvom

Od ponedjeljka, 27. prosinca na Prvom

Foto: Područje bez signala / serija

Od ponedjeljka, 27. prosinca, na Prvom programu HTV-a u 21:05 počinjemo s premijernim prikazivanjem dramske serije "Područje bez signala" redatelja Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić. Serija je snimljena na temelju istoimenog romana Roberta Perišića, a scenarij potpisuju Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan. Osvojila je nagradu za najbolju seriju u programu International Panorama na prestižnom francuskom festivalu Series Mania, dok je na šestom izdanju Seriencamp Festivala u Münchenu serija ovjenčana Nagradom publike.

video thumb

Snimana tijekom 2020. i 2021. u Zagrebu, Gračacu, Dugoj Resi, Ličkom Osiku, Helsinkiju i Tunisu, serija pripovijeda o dvojici Zagrepčana, poduzetniku Olegu (Rene Bitorajac) i njegovom nešto manje poduzetom bratiću, nezaposlenom inženjeru Nikoli (Krešimir Mikić) koje u zabačeni gradić Nuštin dovodi narudžba pomalo sumnjivog, ali dobro potkoženog bliskoistočnog naručitelja.

Od ponedjeljka, 27. prosinca na Prvom

Od ponedjeljka, 27. prosinca na Prvom

Foto: Područje bez signala / serija

Da bi mu isporučili turbinu kakva se više ne proizvodi, Oleg i Nikola pokušat će obnoviti proizvodnju davno zatvorene tvornice u gradiću utonulom u poratnu i tranzicijsku letargiju. Ubrzo gradić živne te njegovi stanovnici radom polako počinju vraćati izgubljeno dostojanstvo i nadu, ali tada se počinju gomilati nevolje...

Područje bez signala" posveta je radu koji je sve manje cijenjen, radničkoj klasi koja nestaje, a najviše "malom" čovjeku koji se hrva s vlastitim dilemama i emocijama.

Dalibor Matanić

Galerija
Od ponedjeljka, 27. prosinca na Prvom, Foto: Područje bez signala/serija
Od ponedjeljka, 27. prosinca na Prvom , Foto: Područje bez signala/serijaOd ponedjeljka, 27. prosinca na Prvom   , Foto: Područje bez signala/serija

Svaka epizoda serije ispričana je iz perspektive drugog lika pa nas tako kroz šest nastavaka vode spretni poslovnjak Oleg, njegov introvertirani bratić Nikola, mlada kustosica Šeila (Jovana Stojiljković), svježa povratnica u rodni Nuštin, karizmatični inženjer i bivši sindikalni vođa Janda (Izudin Bajrović), mladi Branoš (Goran Bogdan), radnik koji ima sve atribute novog vođe, te opuštena, bistra i spretna konobarica Lipša (Tihana Lazović) koja se i u najizazovnijim situacijama dočeka na noge.

Uz njih, u seriji glume Slavko Štimac, Lana Barić, Milena Zupančič, Stipe Radoja, Anđela Ramljak, Marko Mandić, Goran Marković te brojni drugi glumci.

Prva epizoda nosi naziv Oleg, kojega utjelovljuje Rene Bitorajac.

Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević, dizajner zvuka Julij Zornik, scenograf Ivo Knezović, a kostimografkinja Selena Orb.

Galerija
Od ponedjeljka, 27. prosinca na Prvom , Foto: Područje bez signala/serija
Od ponedjeljka, 27. prosinca na Prvom , Foto: Područje bez signala/serijaOd ponedjeljka, 27. prosinca na Prvom  , Foto: Područje bez signala/serijaOd ponedjeljka, 27. prosinca na Prvom , Foto: Područje bez signala/serija

Serija je svjetsku premijeru imala krajem kolovoza na najznačajnijem festivalu TV serija, francuskom Series Mania na kojem je osvojila Grand Prix kao najbolja u programu International Panorama. Prikazana je i na TV festivalima Serilizados Festat u Barceloni i Madridu i Are You Series u Bruxellesu te na filmskom festivalu u Ženevi (GIFF), a na minhenskom festivalu Seriencamp osvojila je i Nagradu publike.

Seriju je proizvela zagrebačka Kinorama u koprodukciji sa slovenskom produkcijskom kućom Perfo, srpskom Sense Production i finskom Citizen Jane. Najvećim je dijelom financirana od strane Hrvatske radiotelevizije, a proizvodnju je podržala i Kreativna Europa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!