Ponos i predrasude

01.12.2022.

22:06

Autor: HRT

Ponedjeljak i utorak, 5. i 6. prosinca na Prvom

Ponedjeljak i utorak, 5. i 6. prosinca na Prvom

Foto: Ponos i predrasude / serija

U ponedjeljak i utorak u 21:10 na Prvom programu emitiramo posljednje dvije epizode Emmyjem nagrađene TV serije Ponos i predrasude. BBC-jeva šestodijelna serija nastala je prema istoimenom najpopularnijem romanu Jane Austen

Tema ovoga romana tipična je za cjelokupni opus Jane Austen. Skromni roditelji Bennet imaju pet odraslih, neudanih kćeri. Kad u njihovo mjesto dođe imućni neženja Bingley, to odmah budi maštu gospođe Bennet jer drži da bi se on mogao oženiti jednom od njezinih kćeri. Zanimljiviji od Bingleyja je njegov prijatelj Darcy koji dolazi s njim. Pred nama se nižu likovi skromnih kćeri i njihovih prijateljica te prekrasni prostori palača visokog britanskog društva 19. stoljeća. 

Ponedjeljak i utorak, 5. i 6. prosinca na Prvom

Ponedjeljak i utorak, 5. i 6. prosinca na Prvom

Foto: Ponos i predrasude / serija

Uz pomoć vještog zapleta i duhovitog prikaza iz pera Jane Austen te savršene ekranizacije BBC-jevih majstora gledatelji upoznaju svijet zakočen ponosom i zaslijepljen predrasudama, svijet u kojem se mlade djevojke najlakše zaljubljuju u blistavu uniformu, svijet u kojem je prirodno da svaki samac treba ženu. 

U petom nastavku, u ponedjeljak 5. prosinca, Lizzie i Gardineri odlaze u Pemberley na večeru s Bingleyjem, njegovim sestrama, Darcyjem i Georgianom. Lizzie uveliča zabavu svojim prekrasnim pjevanjem. Iskrice nastavljaju frcati između Lizzie i Darcyja dok razmjenjuju čeznutljive poglede. Nakon Lizziena odlaska Caroline Bingley uživa kritizirajući je. Darcy brzo stane u njezinu obranu.

Sljedeće jutro Jane javi Lizzie šokantnu vijest: Lydia je s Wickhamom pobjegla u Gretna Green potajno se vjenčati. Jane zaključi da su g. Bennet i brigadir Forster otišli u London kako bi ih našli i moli g. Gardinera za pomoć. Darcy se neočekivano pojavi. Njegova reakcija na vijest navede Lizzie da zaključi da je Lydijin bijeg donio njezinoj obitelji sramotu.

Lizzie i Gardineri smjesta se vrate u Longburne. Za to vrijeme Wickham i Lydia skrivaju se u Londonu. Wickhamu ubrzo dosadi njezina nezrelost. G. Bennet se vrati bez novosti. Za to vrijeme, u sumnjivom dijelu Londona Darcy napokon uđe u trag Wickhamu i Lydiji...

Ponedjeljka i utorak, 5. i 6. prosinca na Prvom

Ponedjeljka i utorak, 5. i 6. prosinca na Prvom

Foto: Ponos i predrasude / serija

U šestoj epizodi, u utorak 6. prosinca, gđa Bennet veseli se mogućnosti da se Wickham oženi Lydijom. Za to vrijeme g. Bennet ne zna koliko je g. Gardiner uložio novca da omogući to vjenčanje. U napuštenu matičnom uredu Wickham i Lydia se vjenčaju pred Darcyjem i Gardinerima kao svjedocima. 

Do Longbournea stigne vijest da su se Bingley i njegova svita vratili u Netherfield. Nakon tri napeta dana čekanja Bingley i Darcy napokon ih posjete. Očito je da Bingley i dalje podjednako ljubi Jane.

Dolazak ledi Catherine de Bourgh u Longbourne izazove paniku. Ledi Catherine je zgrožena zbog glasine da će se njezin nećak Darcy vjenčati s Lizzie jer je namijenjen njezinoj kćeri. Zatraži da Lizzie obeća da se nikad neće zaručiti s Darcyjem. 

Tijekom šetnje u Merytonu Lizzie zahvali Darcyju na njegovoj ulozi u Lydijinu vjenčanju. On joj otkrije da je to učinio isključivo radi nje i da se njegovi osjećaji i želje nisu promijenili...

U seriji PRIDE AND PREJUDICE iz 1995. godine glume Colin Firth (g. Darcy), Jennifer Ehle (Elizabeth Bennet), Alison Steadman (gđa Bennet), Susannah Harker (Jane Bennet), Crispin Bonham-Carter (g. Bingley), Anna Chancelor (gđica Bingley)...

Scenarij potpisuje Andrew Davies, a režiju Simon Langton.  

Ponedjeljka i utorak, 5. i 6. prosinca na Prvom

Ponedjeljka i utorak, 5. i 6. prosinca na Prvom

Foto: Ponos i predrasude / serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!