Sally Hemings - Američki skandal

21.03.2023.

13:29

Autor: HRT

Serija Sally Hemings - Američki skandal epska je priča o neobičnom i kontroverznom odnosu koji je 38 godina povezivao Thomasa Jeffersona i njegovu robinju i ljubavnicu Sally Hemmings. U glavnim ulogama su Sam Neill i Carmen Ejogo

Sally (Carmen Ejogo) već kao mlada djevojka ulazi u neočekivanu vezu s udovcem Thomasom Jeffersonom (Sam Neill) koji u to vrijeme služi kao američki veleposlanik u Parizu. Sally je u Pariz stigla kao pratilja Jeffersonove mlađe kćeri. Ubrzo se našla izložena svijetu sasvim drukčijem od onog u kojem je živjela kao nepismena robinja na imanju Monticello. Iako obavlja dužnost svojevrsne dadilje, Jefferson joj pruža obrazovanje, finu odjeću i priliku da prati kulturna zbivanja. Ona i njezin brat James (Mario Van Peebles), također Jeffersonov namještenik i također obrazovan, uživaju što su u Francuskoj slobodni i što se prema njima ophode s poštovanjem. U takvim se okolnostima Sally i Jefferson zbližavaju i počinju vezu koja će neminovno dovesti do skandala. 

Galerija
Subota, 1. travnja na Prvom , Foto: Sally Hemings - Američki skandal/serija
Subota, 1. travnja na Prvom , Foto: Sally Hemings - Američki skandal/serija

Kako situacija postaje sve opasnija zbog francuske revolucije, Jefferson je prisiljen vratiti se s obitelji na Monticello. James preklinje Sally da ostane s njim u Francuskoj. Zatečen je njezinom odlukom da se odrekne slobode kako bi ostala uz Jeffersona. Nevoljko se vraća s njom u Sjedinjene Države i time se nesvjesno osuđuje na nesretan i neispunjen život. Kad su došli kući, njihova majka Betty (Diahann Carrol, zvijezda Dinastije i Usamljene golubice), koja nema dlake na jeziku, žalosno je primijetila da je Sally krenula njezinim stopama. Kako je Betty ostala trudna sa svojim gospodarom Waylesom, tako je i Sally sad nosila Jeffersonovo dijete. Gotovo će cijeli život provesti uz njega: dok je bio državni tajnik, potpredsjednik i tijekom dvaju predsjedničkih mandata. 

Subota, 1. travnja na Prvom

Subota, 1. travnja na Prvom

Foto: Sally Hemings - Američki skandal / serija

Smatra se da mu je rodila petero djece. Neprestano su je mučili ogorčenje i strah zbog neizvjesne budućnosti koja je prijetila njoj, njezinoj obitelji i cijeloj zajednici koja je živjela u ropstvu. Kad bi se saznalo za njihovu vezu, za Jeffersona bi to bilo političko samoubojstvo, a za nju smrtna kazna. Kad se ipak saznalo i pisalo u novinama, Jefferson je odlučno odbijao bilo kakve komentare. On i Sally na kraju su ipak preživjeli skandal jer ga je zasjenila Jeffersonova trijumfalna kupnja Louisiane. Kao autor Deklaracije o nezavisnosti, u kojoj je napisao "da su svi ljudi rođeni jednaki", Jefferson izražava istinsku i duboko usađenu vjeru u ljudska prava.  

Subota, 1. travnja na Prvom

Subota, 1. travnja na Prvom

Foto: Sally Hemings - Američki skandal / serija

 No, na Sallyno iznenađenje, istovremeno se lomi oko pitanja ropstva, što se jasno vidi po tome što se ne odriče statusa robovlasnika i što skriva njihov odnos. Jeffersonova starija kći Martha (Mare Winningham) otvoreno zamjera Sally što je njezin otac očaran njome i strahuje kako bi se njihov odnos mogao odraziti na njegovu ostavštinu. Kad se Jefferson nađe u financijskoj stisci, prisiljen je birati između želje voljene žene i zahtjeva kćeri koja pod svaku cijenu želi spasiti njegov ugled i plantažu.

U seriji koja je na rasporedu u subotu, 1. travnja, u 17:30 na Prvom, uz Sama Neilla i Carmen Ejogo glume Diahann Carroll, Mario Van Peebles, Mare Winningham i drugi.

Seriju originalna naslova SALLY HEMMINGS: AN AMERICAN SCANDAL odabrala je Martina Rajšek.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!