Vera

14.07.2021.

16:10

Autor: HRT

Nedjelja 25. srpnja na Drugom

Nedjelja 25. srpnja na Drugom

Foto: Vera / serija

U nedjelju 25. srpnja na Drugom programu u 9:45 prikazujemo 1. epizodu druge sezone serije Vera. Nakon uspješne prve sezone glumica Brenda Blethyn, dobitnica brojnih uglednih međunarodnih nagrada (Zlatni globus, BAFTA, nagrada za najbolju žensku ulogu na festivalu u Cannesu, strukovne nagrade britanskih i američkih filmskih i TV kritičara, i brojne druge), vraća se na male ekrane u ulozi više inspektorice Vere Stanhope u drugoj sezoni istoimene serije. Radnja je smještena u grofoviju Northumberland i grad Newcastle, a gledat ćemo četiri jednoipolsatne epizode popularne kriminalističke serije.

Nedjelja 25. srpnja na Drugom

Nedjelja 25. srpnja na Drugom

Foto: Vera / serija

Producentica je Elaine Collins, koja je producirala i prvu sezonu prema romanima popularne Ann Cleeves.

Paul Rutman napisao je prvu epizodu "The Ghost Position" i četvrtu "A Certain Samaritan". Gaby Chiappe adaptirala je roman Ann Cleeves "Silent Voices" u drugu epizodu, a Colin Teevan autor je treće epizode "Sandancers".

Ponovno gledamo mnoge glumce iz prve sezone među kojima su David Leon u ulozi Verinog pomoćnika i zamjenskog sina, narednika Joea Ashwortha, Wunmi Mosaku u ulozi detektivke Holly Lawson, Jon Morrison je detektiv Kenny Lockhart, a Paul Ritter glumi patologa Billyja Cartwrighta. Detektivskoj ekipi u drugoj i četvrtoj epizodi pridružuje se Bethany Whelan koju glumi Cush Jumbo.


Nedjelja 25. srpnja na Drugom

Nedjelja 25. srpnja na Drugom

Foto: Vera / serija

U različitim epizodama gostuju Julie Graham (Lapland, Survivors, William and Mary), Ron Cook (Mala Dorrit, Dnevnik Anne Frank), Steven Hartley (Liječnici, Policija), Nina Sosanya (Odvjetnička elita, Pet dana), Barbara Marten (Otmica i otkupnina, Buđenje mrtvih, Casualty), Clare Calbraith (Downton Abbey, The Shadow Line), Kaye Wragg (No Angels, The Lakes), Phyllis Logan (Downton Abbey, Frostov pristup, Nijemi svjedok) i John McArdle (The Case, Waterloo Road).

Četiri 90-minutne epizode režirali su Peter Hoar, Julian Holmes, Paul Whittington i Ed Bazalgette.

Autorica međunarodnih bestsellera Ann Cleeves dobitnica je najveće svjetske nagrade za kriminalističku prozu CWA Duncan Lawrie Dagger za roman Raven Black iz serije romana "The Shetland Quartet". Uz romane o Veri Stanhope piše i seriju romana o inspektoru Ramsayu te bračnom paru amaterskih detektiva Georgeu i Molly Palmer-Jones.

Nedjelja 25. srpnja na Drugom

Nedjelja 25. srpnja na Drugom

Foto: Vera / serija

1. epizoda: Viša inspektorica Vera Stanhope u tragičnim okolnostima ponovno susreće svog prvog narednika Stuarta Mackena (Steven Hartley). Nakon što je netko na njegovu kuću bacio molotovljev koktel, Stuart je teško opečen, a njegova 18-godišnja kći Stella (Jessica Barden) bori se za život na odjelu intenzivne njege. Vera je u šoku jer je Stuart tek sjena čovjeka kojeg je poznavala prije 20 godina, a kad mu na trenutak okrene leđa, on se ubije skokom s bolničkog balkona.

Vera tuguje za bivšim kolegom i prijateljem, ali odlučna je u namjeri da pronađe napadača i otkrije motiv za pokušaj ubojstva Stuarta i Stelle. Krije li se odgovor u tome što je Stuartov osobni i profesionalni život krenuo nizbrdo od njihovog posljednjeg susreta? Dok Stella leži u komi, Vera i Joe istražuju nedavne događaje iz života njezinog bivšeg narednika i otkrivaju razorenu obitelj i probleme izazvane time što Stuart nije mogao priznati da je njegov brak gotov. Uskoro su na tragu sumnjivcu, ali dramatično otkriće dovodi do obrata i otkriva događaj u središtu katastrofalnih i bolnih zbivanja.


Nedjelja 25. srpnja na Drugom

Nedjelja 25. srpnja na Drugom

Foto: Vera / serija

Uloge tumače Brenda Blethyn (viša inspektorica Vera Stanhope), David Leon (narednik Joe Ashworth), Wunmi Mosaku (detektivka Holly Lawson), Jon Morrison (detektiv Kenny Lockhart), Paul Ritter (patolog Billy Cartwright) i drugi.

Scenarij potpisuje Paul Rutman, a režiju Peter Hoar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!