Vrijeme između krojenja

10.08.2022.

09:33

Autor: HRT

Četvrtak, 25. kolovoza na Prvom

Četvrtak, 25. kolovoza na Prvom

Foto: Vrijeme između krojenja / serija

Od četvrtka 25. kolovoza na Prvom u 21:05 prikazujemo izvrsnu španjolsku dramsku seriju Vrijeme između krojenja, snimljenu prema uspješnici Maríje Duenas "El tiempo entre costuras". Nagrađivana serija pripovijeda život krojačice Sire koja zbog ljubavi prema jednome muškarcu napušta Madrid gdje se već osjećaju napetosti u osvit Španjolskoga građanskog rata te odlazi u marokanski grad Tanger. Ondje se slučajno nađe u špijunskoj mreži. 

Galerija
Četvrtak, 25. kolovoza na Prvom , Foto: Vrijeme između krojenja/serija
Četvrtak, 25. kolovoza na Prvom , Foto: Vrijeme između krojenja/serija

Roman je bio hit u Španjolskoj, prodan je u tri milijuna primjeraka, ima više od 37 izdanja. Preveden je na više od 35 jezika, a u Hrvatskoj kao Vrijeme između krojenja. Roman je dobio mnoge nagrade i potaknuo je veliki interes u svijetu. Prodavao se u više od 75 zemalja.

Između ljubavi i obveze... Dok Engleska, Njemačka i ostale velesile jure prema strašnom Drugom svjetskom ratu, Siru nagovore da se vrati u Madrid gdje dobiva novi identitet i upušta se u najopasniji pothvat svoga života. Kao omiljenu krojačicu suprugâ nacističkih časnika, Siru uvlače u mračni svijet špijunaže i političkih zavjera prepunih ljubavi, spletki i izdaja.

video thumb

Između rata i mira... U Madridu Španjolski građanski rat samo što nije počeo. Sira napušta majku i zaručnika te iz hira slijedi zgodnoga ljubavnika u Maroko. No uskoro ostaje napuštena, uništena i osamljena u toj egzotičnoj zemlji. Među neobičnom skupinom Europljana zatočenih ondje zbog pogoršanja političke situacije u Europi Sira se okreće svome talentu koji je može spasiti - krojenju prekrasne odjeće.

Između mladosti i zrelosti... S dvanaest godina Sira Quiroga mete podove u krojačnici svoje samohrane majke. S četrnaest godina počinje učiti zanat. S navršenih dvadeset godina ona ga je već izučila i upoznaje skromnog činovnika. No sve se promijeni kada u njezin život neočekivano uđu dvojica karizmatičnih muškaraca. Privlačni prodavač i otac kojega nikad nije upoznala.

Galerija
Četvrtak, 25. kolovoza na  Prvom , Foto: Vrijeme između krojenja/serija
Četvrtak, 25. kolovoza na Prvom , Foto: Vrijeme između krojenja/serija

U prvoj epizodi odlazimo u Marokanski grad Tetuan, u listopad 1936. godine. Svjetlo koje gori na jednom prozoru u tipičnome marokanskom naselju otkriva aktivnost dviju uznemirenih žena. Jedna veže pištolje na tijelo mlađe. Glas mlađe žene pripovijeda nam o nekim prošlim vremenima na nekome drugom mjestu.

Četvrtak, 25. kolovoza na Prvom

Četvrtak, 25. kolovoza na Prvom

Foto: Vrijeme između krojenja / serija

Madrid, 1921. Malena Sira Quiroga uči uvlačiti iglu u konac pod nježnim i brižnim pogledom svoje majke Dolores. Majka i kći dolaze u krojačku radionicu gđe Manuele gdje je Dolores krojačica, a Sira djevojka za sve. Gđa Manuela uporno govori da će malena biti velika krojačica. Sira ne poznaje svoga oca i ne pokazuje osobit interes za to. Nekoliko godina poslije Sira radi u krojačkoj radionici i stasala je u lijepu ženu. Njezina prijateljica Paquita se udaje i moli Siru da joj doradi majčinu vjenčanicu. 

Četvrtak, 25. kolovoza na Prvom

Četvrtak, 25. kolovoza na Prvom

Foto: Vrijeme između krojenja / serija

Kako bi proslavile Paquitine zaruke, Sira i naučnice iz radionice odlaze na zabavu na proštenju. Ondje Sira upozna Ignacija koji je otprati ući i stidljivo poljubi. Sira i Ignacio počnu zajedno izlaziti. Ignacio položi ispit za državnog službenika i zaprosi Siru. Sirina majka je oduševljena viješću. Politička situacija je vrlo nestabilna i Dolores lakne jer Ignacio ima sjajan posao i može uzdržavati Siru. Sira nije zaljubljena u njega, ali prepušta se njegovoj ljubavi.

Četvrtak, 25. kolovoza na Prvom

Četvrtak, 25. kolovoza na Prvom

Foto: Vrijeme između krojenja / serija

U seriji glume Adriana Ugarte (Sira), Raúl Arévalo (Ignacio), Elvira Mínguez (Dolores), Elena Irureta (gđa Manuela), Pepa Rus (Paquita), Mari Carmen Sánchez (Candelaria), Rubén Cortada (Ramiro Arribas), Carlos Olalla (Gonzalo), Tristán Ulloa (Juan Luis Begbeder), Francesc Garrido (Claudio Vázquez), Alba Flores (Jamila). 

Scenarij popisuju Susana López Rubio, Alberto Grondona i Carlos Montero, a režiju Inaki Mercero, Inaki Penafiel i Norberto López Amado. 

Seriju El tiempo entre costuras odabrala je Martina Rajšek.

Nagrade: Nagrada Ondas 2014.: Najbolja španjolska fikcijska serija i najbolja ženska glumica (Adriana Ugarte); Nagrada Iris 2014: Najbolja fikcijska serija, glumica, režija, produkcija, fotografija i rasvjeta, umjetnička izvedba, scenografija i glazba; Nagrada Liber 2014.: najbolja audiovizualna adaptacija književnoga djela; Nagrada Festival de Vitoria 2014.: nagrada kritike za najbolju seriju; Nagrada MIM Series 2014.: najbolja miniserija, najbolja režija (Inaki Mercero, Inaki Penafiel i Norberto López Amado) i najbolja ženska uloga (Adriana Ugarte); Nagrada strukovne glumačke udruge 2014.: najbolja glavna glumica (Adriana Ugarte), najbolji glumac (Tristán Ulloa), najbolja sporedna glumica (Elvira Mínguez) i najbolji sporedni glumac (Carlos Santos); Nagrada Zapping 2014: Najbolja serija i najbolji glumac (Tristán Ulloa); Nagrada FyMTI 2014., Buenos Aires: najbolja serija/miniserija, najbolja glavna glumica (Adriana Ugarte), najbolja sporedna glumica (María Carmen Sánchez), najbolji sporedni glumac (Francesc Garrido) i najbolji scenarij (Susana López Rubio, Alberto Grondona i Carlos Montero); Nagrada GAP 2014.; Nagrada Jóvenes 2013. D.O La Mancha: umjetnička izvedba i televizija; Nagrada Zoom Festival 2014.: najbolja španjolska serija; Nagrada Tourisfilm 2014.: finalist.

Četvrtak, 25. kolovoza na Prvom

Četvrtak, 25. kolovoza na Prvom

Foto: Vrijeme između krojenja / serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!