Mijenjamo svijet: Butan - Diktatura sreće

12:05 / 04.01.2022.

Autor: HRT

Srijeda, 19. siječnja na Prvom

Srijeda, 19. siječnja na Prvom

Foto: Butan - Diktatura sreće / dokumentarni film

U ciklusu Mijenjamo svijet, u srijedu 19. siječnja na Prvom programu u 21:05, prikazujemo dokumentarni film Butan - Diktatura sreće. 

Smješten u podnožju Himalaje, Butan je zemlja poznata po iznimnoj ljepoti prirode te naglasku koji stavlja na sreću svojih stanovnika.

Zbog visoke osviještenosti Butana o važnosti očuvanja okoliša ta se zemlja jedina na svijetu može pohvaliti negativnim ugljičnim otiskom.

Mnogi tu malenu državu smatraju pozitivnim primjerom ostatku svijeta, ali iza te idilične fasade krije se okrutna stvarnost.

video thumb

Budizam je jedina religija koju dinastija Wangchuck tolerira, a ta dinastija upravlja zemljom već posljednjih stotinu godina. Ovaj ultrakonzervativni režim blisko je povezan s budističkom vjerom.

Brojni milijunaši i hollywoodske zvijezde koji posjećuju Butan kako bi radili na svojoj karmi uživaju u blagostanju zahvaljujući isključivo muci brojnih potplaćenih radnika. 

Srijeda, 19. siječnja na Prvom

Srijeda, 19. siječnja na Prvom

Foto: Butan - Diktatura sreće / dokumentarni film

Dokumentarni film istražuje vladavinu ove dinastije, ali i kontrakulturni pokret mladih do kojeg je došlo otkako je njihova zemlja izložena internetu.

Dokumentarni film  Bhutan: The Dictatorship of Happiness odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!