Izbor za pjesmu Eurovizije 2022. - 1. polufinalna večer

04.05.2022.

17:48

Autor: HRT

Izbor za pjesmu Eurovizije

Izbor za pjesmu Eurovizije

Foto: Eurosong 2022. / logo

Hrvatska radiotelevizija i ove godine, od 10. do 14. svibnja, tradicionalno prenosi sve tri večeri najvećega svjetskog televizijskog glazbenog natjecanja - natjecanja za pjesmu Eurovizije. Prijenos prve polufinalne večeri na rasporedu je u utorak 10. svibnja na Prvom programu HTV-a  u 21 sat, a tada će nastupiti i hrvatska predstavnica Mia Dimšić s pjesmom "Guilty Pleasure". Prije prijenosa iz Torina, u 20:10 na Prvom emitiramo dokumentarni film "Ususret Eurosongu - priča o Miji". 

video thumb

Kroz ovogodišnje 66. izdanje Eurosonga, koje se održava u Torinu u Italiji, gledatelje vode svjetski poznata pjevačica Laura Pausini, radijski voditelj Alessandro Cattelan i glazbenik Mika - Michael Holbrook Penniman. Tema mira u središtu je ovog izdanja Eurosonga. 

Na ovogodišnjem Eurosongu natjecat će se 40 zemalja, među njima su i povratničke zemlje poput Crne Gore i Armenije. Rusiji je ove godine zabranjen nastup zbog pokretanja rata i invazije na Ukrajinu.


Službeni logo i slogan Eurosonga 2022. glasi The Sound of Beauty (hrv. Zvuk ljepote), a ujedinjuje zvuk (element Eurosonga) i ljepotu (shvaćenu kao simbol Italije). Sinteza je to glazbe i umjetnosti, gdje se umjetnička ljepota, koja simbolizira Italiju u svijetu, ujedinjuje s glazbenom ljepotom, objedinjenima u pjesmama zemalja sudionica Eurosonga.

U prvom polufinalu za prolaz dalje natječu se: Albanija, Latvija, Litva, Švicarska, Slovenija, Ukrajina, Bugarska, Nizozemska, Moldavija, Portugal, Hrvatska, Danska, Austrija, Island, Grčka, Norveška, Armenija. Izravni finalisti koji glasuju u ovom polufinalu jesu: Francuska i Italija.

Hrvatsku predstavlja glazbenica Mia Dimšić s pjesmom Guilty Pleasure. 

Komentator prijenosa je Duško Ćurlić

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1), prijenos Eurosonga možete pratiti i na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT-HR2).  

video thumb

Uoči prijenosa prve polufinalne večeri, u 20:10 na Prvom emitiramo dokumentarni film Ususret Eurosongu- priča o Miji autorice Martine Validžić

U filmu upoznajemo osječki i zagrebački život naše ovogodišnje predstavnice na Eurosongu Mije Dimšić - njezine roditelje, sestru, prijatelje, profesore, glazbene uzore, omiljene pjesme, kao i pripreme za nastup u Torinu.

video thumb

Autorica i urednica filma je Martina Validžić, snimatelji su Siniša Galar i Marjan Živić, tonski snimatelji su Saša Anetić, Andrej Žuškin i Jan Galić, novinar Šime Kovačević, montažer Filip Karabelj, producent Dario Jakiša, a šminkerica Ivana Šimunić.

Ususret Eurosongu - priča o Miji

Ususret Eurosongu - priča o Miji

Foto: HTV / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!