Posebni program i emisija o ispraćaju i pogrebu kraljice Elizabete II.

19.09.2022.

Zadnja izmjena 05:29

Autor: HRT

Procesija od Buckinghamske palače do Westminstera

Procesija od Buckinghamske palače do Westminstera

Foto: Daniel Leal / REUTERS

Hrvatska radiotelevizija (HRT) pridružuje se svim vodećim svjetskim televizijama koje će u ponedjeljak, 19. rujna 2022., izravno prenositi ispraćaj i pogreb kraljice Elizabete II.

Tako će Četvrti program Hrvatske televizije (HRT-HTV4), u ponedjeljak od ranoga jutra - kroz sve svoje posebno pripremljene blokove i Vijesti na Četvrtom - program posvetiti ispraćaju i pogrebu kraljice Elizabete II. Pripremaju se brojni prilozi, gosti u studiju popularne HRT-ove "Četvorke", te javljanja naših reportera i uključenja, slikom i tonom iz Londona.

Od 11 pa sve do 14 sati na HTV4 slijedi i HRT-ova "specijalka", posebne emisije i prijenos iz Londona - kada će gledatelji na HTV-u 4 moći uživo pratiti tijek samog ispraćaja i pogreba britanske kraljice Elizabete II., koji će se održati u Westminsterskoj opatiji u 12 sati. 

Pogreb kraljice Elizabete II. bit će jedno od najvećih diplomatskih okupljanja posljednjih desetljeća

Pogreb kraljice Elizabete II. bit će jedno od najvećih diplomatskih okupljanja posljednjih desetljeća

Foto: Andrew Boyers / Reuters

HRT-ovu posebnu emisiju priprema i realizira sljedeća ekipa IMS-a Hrvatske televizije: voditeljica Andreja Oreč te urednici Tomislav Cerovec, Ankica Posavljak i Jozo Ćurić, a cijeli zahtjevan poseban projekt HRT-a koordinira urednica IMS-a HTV-a Katarina Periša Čakarun.

Podsjetimo i da u ponedjeljak, 19. rujna, u 20:15 na Drugom programu emitiramo i dokumentarni film Kraljica Elizabeta II. i njezini premijeri. Film analizira fascinantan odnos između kraljice i četrnaest premijera, s koliko ih je surađivala, te baca svjetlo na tajanstvenu dinamiku veze između Krune i Vlade. 

Iako britanska kraljica nije imala izravnu političku moć, predsjednik Vlade svaki joj je tjedan dolazio u privatnu audijenciju u Buckinghamsku palaču. Osobni tajnici, politički analitičari i ljudi iz najužih krugova Palače otkrivaju teme razgovara na tim sastancima. 

Kraljica Elizabeta II.

Kraljica Elizabeta II.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Devedesetominutni dokumentarni specijal U počast Njezinu Veličanstvu kraljici Elizabeti II., dostupan je, uz vremensko ograničenje, na multimedijskoj usluzi HRTi. Film donosi detalje iz iznimnog razdoblja vladavine britanske kraljice koja je ostala na prijestolju dulje od svih vladara u povijesti Velike Britanije i Commonwealtha. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!