Kraljica Elizabeta II. i njezini premijeri

09.09.2022.

14:45

Autor: HRT

Ponedjeljak, 19. rujna na Drugom

Ponedjeljak, 19. rujna na Drugom

Foto: Kraljica Elizabeta II. i njezini premijeri / dokumentarni film

U ponedjeljak, 19. rujna, u 20:15 na Drugom programu ne propustite dokumentarni film Kraljica Elizabeta II. i njezini premijeri. 

Dana 6. veljače 2022. kraljica Elizabeta II. proslavila je 70. obljetnicu krunidbe. Nijedan državni poglavar nije bio tako dugo na vlasti. Ovaj dokumentarni film analizira fascinantan odnos između kraljice i četrnaest premijera, s koliko ih je surađivala. Baca svjetlo na tajanstvenu dinamiku veze između Krune i Vlade - od Winstona Churchilla, koji je bio očaran mladom kraljicom, preko teškog odnosa s Margareth Thatcher do neobuzdanog Borisa Johnsona u eri brexita.

Autorice Katharina Wolff i Larissa Klinker smatraju kraljicu Elizabetu simbolom stoljetnih struktura moći u Ujedinjenom Kraljevstvu. Iako britanska kraljica nije imala izravnu političku moć, predsjednik Vlade joj je svaki tjedan dolazio u privatnu audijenciju u Buckinghamsku palaču.  

video thumb

Osobni tajnici, politički analitičari i ljudi iz najužih krugova Buckinghamske palače otkrivaju teme razgovara na tim sastancima te koliko osobne simpatija i antipatija utječu na odnos između Krune i Vlade.

Kroz arhivske snimke i osobna svjedočanstva vidjet ćemo kako je kraljica surađivala sa svojim premijerima.

Dokumentarni film originalnog naslova Queen and Her Prime Ministers odabrala je Mira Vočinkić.

Produkcija: A&O Buero, 2021.  

Ponedjeljak, 19. rujna na Drugom

Ponedjeljak, 19. rujna na Drugom

Foto: Kraljica Elizabeta II. i njezini premijeri / dokumentarni film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!