11:13 / 28.05.2021.

Autor: HRT

Bilo jednom u Americi

Petak, 11. lipnja na Prvom

Petak, 11. lipnja na Prvom

Foto: Bilo jednom u Americi / film

Američko-talijanska gangsterska drama Bilo jednom u Americi redatelja Sergija Leonea na rasporedu je u petak 11. lipnja u 22:40 na Prvom.

David 'Noodles' Aaronson kao starac se vraća u mjesto svoga odrastanja, Brooklyn. Sjeća se djetinjstva i mladosti, kao i događaja koji su ga natjerali u progonstvo i kad su stradali njegovi prijatelji, Bercovicz, Stein i Goldberg. Njih četvorica od ranog djetinjstva naučeni džepariti na ulici, držali su se zajedno i u tinejdžerskim danima. Tada su u zajednički kovčeg spremali bogatstvo koje su skupili od prošnje do mafijaških poslova. Za vrijeme jedne takve operacije ubijen je peti član njihove družbe, a Noodles se osvetio. Zbog toga je završio u zatvoru, a to je prekinulo i njegovu dječačku romansu s lijepom Deborom...

video thumb

Posljednji film Sergia Leonea (Bilo jednom na Divljem zapadu, Za šaku dolara) sigurno je jedan od najboljih ikad snimljenih gangsterskih filmova. Ispričan je uglavnom u flashbackovima i flashforwardima, nekonvencionalnom, razlomljenom naracijom. Možda je to i najrealističniji Leoneov film, koji do najsitnijih pojedinosti evocira dvadesete godine prošlog stoljeća.

U filmu ONCE UPON A TIME IN AMERICA iz 1984. glume Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern, Treat Williams, Tuesday Weld, Joe Pesci, Danny Aiello, Jennifer Connelly... Leonardo Benvenuti napisao je scenarij prema romanu Harry Grey.

Film je osvojio nagrade BAFTA u kategorijama za najbolju kostimografiju (Gabriella Pescucci) i glazbu (Ennio Morricone), a za istu nagradu bili su nominirani i Tonino Delli Colli za najbolju kameru, Sergio Leone za najbolju režiju, te Tuesday Weld za najbolju sporednu glumicu. Za Zlatni globus bili su nominirani Sergio Leone za najbolju režiju, te Ennio Morricone za najbolju filmsku glazbu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!