11:00 / 22.03.2022.

Autor: HRT

Šarlatan

Ponedjeljak, 4. travnja na Drugom

Ponedjeljak, 4. travnja na Drugom

Foto: Šarlatan / film

Drama Šarlatan na rasporedu je u ponedjeljak, 4. travnja, u 21 sat na Drugom programu HTV-a. Ovo je priča o životu Jana Mikolášeka, uglednog češkog iscjelitelja, koji je godinama dijagnosticirao bolesti i liječio ljude služeći se svojom intuicijom i poznavanjem biljaka.

Osim što im je propisivao lijekove na biljnoj bazi, savjetovao bi im i promjenu načina života, kao i prehrane. Liječio je ne samo siromašne seljane, već i mnoge poznate osobe, uključujući i čehoslovačkog predsjednika Antonína Zápotockýja. Mikolášekove dijagnostičke metode i kontroverzan način liječenja privukli su pozornost čehoslovačke vlade. Konačno je uhićen nakon što je u tijelima dvojice muškaraca koje je liječio pronađen strihnin.

U stvarnom životu, Jan Mikolášek osuđen je 1959. za utaju poreza i druga kaznena djela, no ne i trovanje strihninom. Iz zatvora je pušten 1963., a umro je 1973. godine.

Glavne uloge u filmu iz 2020. godine imaju Ivan Trojan, Josef Trojan i Juraj Loj. Scenaristi su Marek Epstein, Martin Sulc i Jaroslav Sedlácek, a redateljica Agnieszka Holland.

Na festivalu u Berlinu 2020. film je nominiran za nagradu Teddy za najbolji igrani film (Agnieszka Holland); na dodjeli Europskih filmskih nagrada 2020. nominiran je u kategoriji najboljeg europskog redatelja itd. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!