Dubrovačke ljetne igre, prijenos otvorenja

01.07.2022.

10:19

Autor: HRT

S generalne probe svečanosti otvorenja 73. Dubrovačkih ljetnih igara

S generalne probe svečanosti otvorenja 73. Dubrovačkih ljetnih igara

Foto: Matko M. Švarc / HRT

U nedjelju, 10. srpnja na Prvom programu u 21 sat prenosimo otvorenje 73. Dubrovačkih ljetnih igara. Posebnu emisiju i izravni prijenos pratite i na Prvom programu Hrvatskoga radija od 20:15, kao i na našoj multimedijskoj platformi HRTi.

Glumce u grad vodi redateljica Aida Bukvić.

Gundulić, Hamlet, Ofelija, Proždor, Negromant, Knez... vladat će gradom 47 festivalskih dana.

A da bi gledatelji HRT-a mogli kao i svake godine pratiti uživo na malim ekranima direktni prijenos te, za našu umjetnost i kulturu iznimno vrijedne manifestacije, omogućuje im tim profesionalaca koji broji više od 50 djelatnika HRT-a.

Redateljski dio potpisuje iskusni Danko Volarić, a urednički Lidija Špiranec urednica Odjela Kulture HTV-a, koja ističe: 

- Svake godine veseli me nanovo proces rada kao i stres koji je prirodan kad se radi o izravnom prijenosu. Radujem se tradicionalnoj generalnoj probi u ponoć, manjoj vrućini na kojoj danima radi veliki tim zadužen za prijenos. No, nakon što se svečano otvaranje emitira, otpuštanje adrealina cijelog tima koji sudjeluje u prijenosu nezamjenjiv je pozitivan osjećaj. Na svečanom otvaranju pjevat će solistica Kristina Kolar, zbor Libertas, Dubrovački komorni zbor, a svira Dubrovački sinfonijski orekestar i Pro musica Mostar. U nadi da neće padati kiša vjerujem da će gledatelji i ove godine osjetiti svečanost otvaranja igara koje nude cijelu paletu umjetničkog doživljaja kojom će osvježiti i preplaviti dubrovačke ljetne igre. 

video thumb

Posjetitelje festivala očekuje 40 raznorodnih programa na 16 lokacija.

Ispred crkve sv. Vlaha uz riječi i glazbu Himne slobodi, podiže se zastava i Igre počinju!   

Prva festivalska premijerna dramska produkcija bit će "Ljubovnici", sočna dubrovačka komedija iz 17. stoljeća koja se izruguje lakomosti, škrtosti, lažnoj učenosti, praznovjerju, a vrti se oko teme ljubavnog udvaranja. 'Ljubovnički' festivalski dramski ansambl predvodi glumica i pjevačica Maja Posavec, dok je režija povjerena Aleksandru Švabiću.  

Na multimedijskoj usluzi HRTi možete pogledati i svečanosti otvorenja Dubrovačkih ljetnih igara iz prethodnih godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!