13:26 / 27.01.2022.

Autor: HRT

Krvnik

Srijeda, 2. veljače na Trećem

Srijeda, 2. veljače na Trećem

Foto: Krvnik / film

U ciklusu Stoljeće španjolskog filma, u srijedu 2. veljače na Trećem programu u 22 sata, prikazujemo nagrađivanu crnu komediju Krvnik.

U Španjolskoj 1960-ih rađa se neobična ljubav između pogrebnika Joséa i krvnikove kćeri Carmen. Njezin otac Amadeo sprema se u mirovinu, no ne može naći zamjenu. Kad se Carmen i José vjenčaju, Amadeo nagovori Joséa da preuzme njegov posao i ovaj nevoljko pristaje. Novi krvnik zaklinje se da nikada neće nikoga ubiti, no već zakazano pogubljenje testirat će njegovu snagu volje.

Naslove uloge u filmu El verdugo iz 1963. godine tumače Nino Manfredi, Emma Penella i José Isbert. Scenarist je Rafael Azcona, a redatelj Luis García Berlanga.

Film je osvojio niz nagrada na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima, među ostalim, u Veneciji 1963. dobio je nagradu FIPRESCI (Luis García Berlanga) i nominiran je za nagradu Zlatni lav (Luis García Berlanga).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!