Izvan formata: O fotografiji

28.10.2021.

11:03

Autor: HRT

Četvrtkom na Trećem

Četvrtkom na Trećem

Foto: Izvan formata / HRT

U četvrtak, 28. listopada, u 20:05 na Trećem emitiramo emisiju Izvan formata: O fotografiji.

Susan Sontag je pišući o fotografiji rekla da smo neprestano okruženi slikama i to na televiziji, internetu, filmu, ali kad je riječ o pamćenju, fotografija se jače u njega urezuje. Sjećanje pohranjuje zaustavljene slike; njegova je temeljna jedinica jedna slika. Večerašnju emisiju posvećujemo upravo fotografiji i što nam ona znači danas.

Kakva je snaga fotografije u ovom našem digitalnom svijetu u kojem društvene mreže određuju neka nova pravila i pišu neku novu povijest i je li fotografija u Hrvatskoj napokon stekla ravnopravni status u odnosu na druge umjetničke medije, teme su o kojima večeras razgovaramo s povjesničarkom umjetnosti Sandrom Križić Roban te fotografkinjom i profesoricom na Katedri za fotografiju Akademije dramske umjetnosti Jelenom Blagović. Bili smo i u Nacionalnome muzeju moderne umjetnosti na retrospektivnoj izložbi nedavno preminulog Josipa Klarice.

"Svaki umjetnik za sebe, svi zajedno nikad" naziv je izložbe u Galeriji Studentskog centra, a o tom svome radu govore Goran Trbuljak i Jelena Blagović. Otišli smo u Galeriju Spot na izložbu "Dragi prijetelji, dragi neprijetaelji" te Darka Šimičića pitali zašto je uloga Dimitrija Bašičevića kao kritičara i teoretičara umjetnosti koji je pisao i o fotografiji prepuštena zaboravu.

A za kraj emisije vodimo vas u Galeriju Kranjčar gdje je mladi fotograf Ivan Buvinić izložbom "Autopsija" progovorio o vlastitoj intimi i osobnoj traumi koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Urednica i voditeljica je Ivana Antunović Jović, a novinarke Jasna CoceAna Anzulović i Ivana Antunović Jović. Redateljica je Vesna Luković Žarn.

Emisiju osim na Trećem programu pratite i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!