Knjiga ili život: Dario Grgić i Peričićev San o Križaniću

25.01.2023.

17:31

Autor: HRT

Knjiga ili život

Knjiga ili život

Foto: HTV / HRT

Emisiju Knjiga ili život o knjigama i svemu onome što asocira na knjigu i književnost prikazujemo srijedom na Trećem programu u 20:35. Predstavljamo nove knjige, donosimo razgovore s piscima i kritičarima te podsjećamo na književne klasike.  Novo izdanje emisije slijedi 1. veljače.

Posljednje misli književnog kritičara Daria Grgića izgovorene u ovoj emisiji bile su posvećene filozofiji. U našoj rubrici Kucamo na vrata zaboravljenih asova Grgić nas je godinama podsjećao na pomalo zaboravljene autore vrhunskih djela, a sada donosimo njegova posljednja dva poziva na čitanje. 

Priče o čovjeku, Constantina Noice i Predavanja o Nietzscheu Vanje Sutlića zaboravljeni su asovi koje bismo trebali pročitati, rekao je Dario Grgić. Hrvat koji je otišao do krajnjih granica, tako je predstavljen Juraj Križanić na naslovnici romana Denisa Peričića: pjesnika, proznog i dramskog pisca, esejista, prevoditelja, teoretičara i kritičara, autora 35 knjiga.

Njegov 6. roman San o Križaniću u 17. nas stoljeće uvodi iz današnje perspektive i u najboljoj tradiciji postmoderne život hrvatskog svećenika, filozofa, jezikoslovca, političkog pisca i glazbenog teoretičara ispisuje preplićući ideje ondašnjeg vremena sa suvremenim mislima i citatima.  

Urednici emisije su Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović.

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!