21:18 / 17.02.2022.

Autor: HRT

Knjiga ili život: O besplatnim elektroničkim knjigama, Dubravki Ugrešić i Hinku Gottliebu

Utorkom na Trećem

Utorkom na Trećem

Foto: Knjiga ili život / HRT

U utorak, 22. veljače na Trećem programu u 20:05 slijedi emisija Knjiga ili život.

Zašto je veoma popularna internetska platforma Besplatne elektroničke knjige izgubila financijsku potporu i je li time ugrožen njezin rad objašnjava pokretač i urednik platforme Krešimir Pintarić.

Štefica Cvek je proslavila 40. rođendan. Kako upropastiti vlastitu junakinju naslov je eseja koji propituje što su autorica i njena junakinja svih ovih desetljeća proživjele unutar i izvan lokalnih književnih granica. Ovaj autopoetički tekst prvi je dio knjige Brnjica za vještice a slijedi iscrpan razgovor koji je s Dubravkom Ugrešić vodila teoretičarka književnosti i kulture Merima Omeragić, naša večerašnja gošća koja nam se pridružuje iz Sarajeva i urednik knjige Petar Milat.

Upravo pokrenuta izdavačka kuća Bodoni planira objavljivati nova izdanja i prijevode važnih djela te "zaboravljene klasike" koji kod nas nisu nikad objavljeni ni prevedeni. Upravo takav je zagrebački pisac Hinko Gottlieb, čiji je roman Ključ od velikih vrata, objavljen samo jednom, davne 1947. u New Yorku. Rukopis romana pronašla je Natka Badurina, a Seid Serdarević prvi put u Hrvatskoj objavio ponovo otkrivenu knjigu.

Urednici emisije su Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović.

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!