NDH: Ustaška država

28.09.2021.

15:34

Autor: HRT

Ponedjeljak, 11. listopada na Prvom

Ponedjeljak, 11. listopada na Prvom

Foto: NDH / dokumentarna serije

U ponedjeljak, 11. listopada, u 20:10 na Prvom programu prikazujemo četvrti nastavak dokumentarne serije NDH autora dr. Hrvoje Klasića i Miljenka Bukovčana.

video thumb

U travnju 1941. vođa Hrvatske seljačke stranke Vladko Maček odbio je ponudu diplomata nacističke Njemačke da u sklopu Nove Europe koje su gradile sile Osovine proglasi hrvatsku državu. Ponudu da stvore kvislinšku državu prihvatile su ustaše. 10. travnja stvaranje NDH proglasio je Slavko Kvaternik, vođa ustaša u Hrvatskoj. Poglavnik UHRO-a, Ustaša - hrvatske revolucionarne organizacije, Ante Pavelić tada je još bio u fašističkoj Italiji.

Kada se Pavelić 15. travnja vratio u Hrvatsku, počela je organizacija Nezavisne Države Hrvatske u kojoj je po uzoru na nacističku Njemačku i fašističku Italiju i prema uzusima osovinske Nove Europe središnju ulogu zauzimao ustaški pokret. U NDH su osnovani Glavni ustaški stan, Ustaška vojnica, Ustaška nadzorna služba. U tako ustrojenoj NDH ustaški pokret odlučivao je o svim važnim stvarima i kontrolirao je sve poluge vlasti. Kako je ustrojena država koju su proglasile ustaše, tema je četvrte epizode.

Redatelj je Miljenko Bukovčan, snimatelj Damir Bednjanec, montažerke Iva Blašković i Vlatka Zadro, a urednik Dario Šelić

Dokumentarnu seriju na području RH možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi. U videoteci usluge nalaze se i emitirane epizode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!