Primati: Tajne preživljavanja

06.07.2022.

10:45

Autor: HRT

Utorak, 19. srpnja na Prvom

Utorak, 19. srpnja na Prvom

Foto: Primati / dokumentarna serija

Primati su društvene životinje. Mogu nas zastrašivati, ali i pokazivati emocije, obzirnost i brižnost. Mnogobrojna ekipa, koja se sastoji od životinja svih oblika i veličina, od divovskih gorila do gipkih lemura, snimljena je u čudesnim krajolicima od Himalaje do amazonske prašume. Ovo je potresno i često zapanjujuće istraživanje velike strasti koju čovječanstvo gaji prema svojim najbližim rođacima. U utorak, 19. srpnja na Prvom programu u 20:10 prikazujemo prvu epizodu dokumentarne serije Primati. 

video thumb

Primati su osvojili svijet: od snijegom prekrivenih planina do prašnjavih ulica, neprohodnih poplavljenih šuma i otvorenih savana. Ova epizoda otkriva izvanredne strategije kojima se čovjekoliki i obični majmuni i lemuri moraju služiti kako bi preživjeli na najmanje izglednim mjestima.

Vremena su teška za čopor bradatih kapucina u brazilskoj pustoši. Hrana i voda su oskudni nakon osam mjeseci bez kiše. Ali majmuni mogu nešto što može vrlo malo primata: služe se oruđem i čak ga izrađuju.

Za druge primate izazov je društvene prirode. Na dalekom otoku uz zapadnu afričku obalu susrećemo drila, možda najmanje poznatog od svih majmuna. Mužjaci se moraju boriti za mjesto u hijerarhiji, a oni koji se ne mogu nadmetati, bivaju prognani. Upoznajemo dva takva izopćenika, koji su u labavom savezu da im bude lakše.

Utorak, 19. srpnja na Prvom

Utorak, 19. srpnja na Prvom

Foto: Primati / dokumentarna serija

Među bujnim zelenilom indijskih Zapadnih klisura lavorepi makaki odustali su od suradnje radi eksploatacije. Monsunske kiše donose sezonu hljebovca. Gromade od po 10 kg najveći su plodovi nekog stabla na svijetu, ali kako prepoznati koji je zreo? Ovi pametni primati puštaju velike vjeverice da to otkriju, a zatim se silom uklope u gozbu.

Od pavijana suočenih s leopardom do rezus makaka koji šarmom postižu lagodan život, upoznajte primate koji rješavaju životne probleme na najneobičnijim mjestima i na najneočekivanije načine.

Produkcija: BBC Studios za BBC i PBS u suradnji s Thirteen Productions LLC

Odabrala je Mira Vočinkić.

Utorak, 19. srpnja na Prvom

Utorak, 19. srpnja na Prvom

Foto: Primati / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!