Naša priča o Amy

23.07.2022.

Zadnja izmjena 16:38

Autor: HRT

Amy Winehouse (1983. – 2011.)

Amy Winehouse (1983. – 2011.)

Foto: Naša priča o Amy / Press/BBC

"Čega se najviše bojim? Sebe same" - rečenica je koja slama srce. Pogotovo izrečena od prerano preminule britanske pjevačice Amy Winehouse. Na pitanje tko je Amy na samom početku dokumentarnog filma "Naša priča o Amy" ("Reclaiming Amy"), skromno odgovara: "Pišem stihove, pišem pjesme, pjevam". Dokumentarac prikazujemo u subotu, 23. srpnja, na Drugom programu u 22:05.

O nenametljivosti u vlastitom isticanju iznimnog talenta govori  i činjenica da nikada u stanu na zidovima nije držala priznanja za svoj glazbeni uspjeh niti slušala vlastitu glazbu. Tu nam informaciju otkrivaju njezini roditelji u BBC-jevom dokumentarcu "Naša priča o Amy", u potresnoj sceni kada - deset godina nakon njezine smrti - pregledavaju njezine stvari, koje nisu dirali od kada je umrla. Sada su to učinili pred BBC-jevim kamerama. 

video thumb

Janis i njezina bivšeg supruga Mitcha u medijima optužuju da su iznevjerili kći. U dokumentarnom filmu "Naša priča o Amy" otkrivaju svoju stranu priče, negirajući da je život koji su joj pružili, uključujući i njihov razvod, rezultirao osobnim borbama i ovisnošću koja je njihovu kći odvela u smrt.

Janis to možda čini i posljednji put. Multipla skleroza ostavila je traga na njenom tijelu i umu, pitanje je koliko će još prilika imati da otvoreno i bez zadrške, kao u ovom filmu, progovori o Amy.

"Naša priča o Amy" priča je o glazbenoj ikoni, ali i najgoroj noćnoj mori roditelja. Janice i Mitch zajedno izlaze pred kamere na desetu godišnjicu smrti svoje kćeri i iznose nepoznate detalje o životu glazbenice. Tu su i prijateljice koje su uz nju bile posljednje dane njezina života.

Janis i Amy Winehouse

Janis i Amy Winehouse

Foto: Naša priča o Amy / BBC/Press

S 19 godina napisala je prvi album "Frank". Uspjeh je došao preko noći. Željela je slavu, ali nije bila spremna na ono što dolazi s njom. Kada ju je zagrlio 2006., godine kada je izdala legendarni album "Back to black", "to više nije bila ona", govori o Amy u dokumentarnom filmu jedan od njezinih prijatelja iz djetinjstva.

Problem s alkoholom postao je evidentan nakon što joj umire baka uz koju je bila vezana. "Pila je da se osjeti normalnom", kaže jedna od njenih prijateljica. Alkoholom je liječila nesigurnost, borila se i s bulimijom.

Ulaskom u vezu s Blakeom Civilom, koju njen otac Mitch u dokumentarcu opisuje kao beznadnu i destruktivnu, ulazi i u svijet droge, a njezin život postaje sapunica, paparazzi ju ne ostavljaju na miru.

Prijateljica se prisjeća europske glazbene turneje koja se pretvorila u katastrofu jer je Amy čitavo vrijeme bila pod utjecajem opijata. Stvari postaju gore nakon što Blake Civil, sada već njen suprug, završava u zatvoru. 

Majka Janis je Amyno stanje koje je postajalo sve gore mogla samo gledati, i sama se borila s dijagnozom multiple skleroze. Gledala je, kaže, svoje dijete kako umire.

Otac Mitch tada je postao javno lice obitelji. Bivšem vozaču taksija svidjelo se živjeti pod svjetlom reflektora, bio je blizak s Amy i nakon razvoda od njezine majke, a posebice u trenucima kada je problem s drogama i alkoholom bivao sve gori, doznaje se u dokumentarcu.

Amy Winehouse s majkom Janis

Amy Winehouse s majkom Janis

Foto: Press/Naša priča o Amy / BBC

Uslijedila je borba, odvikavanje - neko bi vrijeme bila dobro, a onda bi opet posrnula. Bila je pod očevim nadzorom. Brojne obiteljske intervencije rezultirale su time da je Amy prestala uzimati droge. Godine 2008. vraća se na velika vrata trijumfom na dodjeli Grammyja, najznačajnije svjetske nagrade za glazbena ostvarenja godine, kada dobiva čak pet priznanja.

Roditelji su mislili da je najgore iza nje, no ona je drogu samo zamijenila alkoholom, koji ju je na kraju i ubio. Amyna prijateljica u dokumentarcu otkriva kako je pjevačica imala psihičkih problema, o kojima se u ono vrijeme nije toliko govorilo.

Njezina majka Janis želi promijeniti sliku koju je svijet imao o njezinoj kćeri. Ona se sjeća Amy kao iznimne, snažne žene, kompleksne osobnosti te donosi sasvim drukčiju priču o životu pjevačice od one poznate javnosti.

Zahvaljujući dosad neviđenim obiteljskim snimkama te onih s nastupa, ovaj vrlo intiman i emotivan prikaz života i smrti jedne od najomiljenijih britanskih glazbenica baca novo svjetlo na njezin život, njezine ljubavi i ostavštinu.

Amy Winehouse

Amy Winehouse

Foto: Naša priča o Amy / BBC/Press

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!