09:17 / 13.04.2022.

Autor: HRT

Storije o neponovljivima: Oriđinalski perpetuum mobile

 Četvrtak,  28. travnja na Trećem

Četvrtak, 28. travnja na Trećem

Foto: Storije o neponovljivima / dokumentarna serija

Davne 1935. godine splitski je Jadranski dnevnik zapisao da se u Dubrovniku lako postane oriđino. "Ima ih tamo da Bog pomože", piše u tekstu, "pa kad jedan umre, dvojica ga odmah zamijene". Ova šesta epizoda dokumentarne serije Storije o neponovljivima posvećena je tom dugom dubrovačkom samoobnavljajućem nizu, a prikazuje razne oriđinale kroz sjećanja suvremenika na njihove zgode i nezgode. Epizodu prikazujemo u četvrtak, 28. travnja, u 22 sata na Trećem. 

Više naraštaja Dubrovčana posebno sentimentalna sjećanja vežu uz Meštra Mata ili Mata Novinara. Taj neponovljivi dubrovački kolporter gotovo pola stoljeća prodavao je tiskovine po ulicama Grada, a na njegovom posljednjem ispraćaju 1971. okupio se "cijeli Dubrovnik". 

 Četvrtak,  28. travnja na Trećem

Četvrtak, 28. travnja na Trećem

Foto: Storije o neponovljivima / dokumentarna serija

Autor špice i kolorist je Denis Golenja, dizajneri zvuka Iva Ivan i Srđan Popović, a glazbu potpisuje Vicko Dragojević

Scenarist, narator i urednik Vedran Benić, redatelj Lukša Benić, montažer Dominik Miljak, snimatelj Željko Galov, a izvršna producentica Marija Kosor.

Dokumentarnu seriju Storije o neponovljivima, snimljenu 2017., možete pronaći i u videoteci multimedijske usluge HRTi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!