Sunčana strana Prisavlja: Hrvatska filmska glazba u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a

14.07.2021.

14:15

Autor: HRT

Petak 16. srpnja na Trećem

Petak 16. srpnja na Trećem

Foto: Sunčana strana Prisavlja / HRT

Zbog kiše odgođen je koncert Hrvatska filmska glazba u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a  koji se trebao održati u petak, 16. srpnja u 21 sat na HRT-ovom travnjaku u sklopu ljetnog projekta Sunčana strana Prisavlja.   

  

Glembajevi, Gruntovčani, Breza... samo su neki od naslova koji su trebali upotpuniti glazbenu šetnju kroz povijest hrvatskoga filma na koju su nas trebali vodi Simfonijski orkestar HRT-a i maestro Aleksandar Marković. 

Na programu su trebali biti glazbeni zvuci poznatih hrvatskih igranih i animiranih filmova i serija. Trebali smo čuti i glazbu iz prvog hrvatskog cjelovečernjeg igranog filma 'Lisinski', koji je biografija skladatelja Vatroslava Lisinskog. Jedan od najboljih hrvatskih filmova zove se 'Koncert'. Za hrvatski film glazbu su skladali i najveći klasični skladatelji poput Borisa Papandopula i najpopularniji poput Arsena Dedića. Povijest hrvatskog filma ujedno je i povijest hrvatske glazbe.

Simfonijski orkestar HRT-a izvodi partiture iz nekih od najznačajnijih hrvatskih filmova, upoznajući publiku uživo, na pozornicama domaćih i stranih koncertnih dvorana, glazbenih i filmskih festivala, ali i slušatelje i gledatelje radija, televizije i brojnih internetskih platformi s hrvatskom filmskom glazbom i hrvatskim filmom.

Autori projekta su Ivana Kocelj i Dean Šoša, a urednica Snježana Nožinić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!