Svijet jazza: 30 godina Zagreb Jazz Portraita

20.01.2022.

12:05

Autor: HRT

Četvrtak, 27. siječnja na Trećem

Četvrtak, 27. siječnja na Trećem

Foto: Svijet jazza: 30 godina Zagreb Jazz Portraita / HRT

Emisiju Svijet jazza: 30 godina Zagreb Jazz Portraita prikazujemo u četvrtak, 27. siječnja, u 21:30 na Trećem programu HTV-a.

video thumb

Komorni jazz-sastavi rijetko nepromijenjeni nadžive epohu u kojoj su nastali i zablistali. No, Zagreb Jazz Portrait je sastav koji su 1991. osnovali Nenad Jura Vrandečić, Mario Igrec, Saša Nestorović i Jurica Ugrinović - sjajni solisti, skladatelji i improvizatori, ali i pedagozi. Nakon što je 1998. poginuo Jurica Ugrinović, na bubnjevima ga je zamijenio Borna Šercar, a onda je i 2011. klavirist Hrvoje Galler postao punopravni član.

Zagreb Jazz Portrait obilježio je u razvoju hrvatskog jazza prije svega devedesete godine, kad su njihove svirke bile česte, provokativne i sjajno posjećene. Ipak, uzajamno prijateljstvo, odnos poštovanja i uvažavanja i prije svega angažirana svirka održali su ovaj bend na sceni do danas. Za trideset godina djelovanja, kao najdugovječniji mali jazz-sastav u Hrvatskoj dobili su i zasluženo priznanje Hrvatskog društva skladatelja, a publika koju su u dobroj mjeri sami odgojili, dobila je obljetnički koncert koji je održan 4. prosinca 2021. u polukružnoj dvorani zagrebačkog Studentskog centra.

Četvrtak, 27. siječnja na Trećem

Četvrtak, 27. siječnja na Trećem

Foto: Svijet jazza: 30 godina Zagreb Jazz Portraita / HRT

Urednica i redateljica emisije je Melanija Pović Jagarinec, a suradnici i novinari su Davor Hrvoj i Saša Drach.

Posjetite našu Facebook stranicu.

Emisiju na području RH pratite i preko multimedijske usluge HRTi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!