13:14 / 24.01.2022.

Autor: HRT

Svijet klasike: Alumni 100

Novo izdanje Svijeta klasike - četvrtak, 3. veljače na Trećem

Novo izdanje Svijeta klasike - četvrtak, 3. veljače na Trećem

Foto: promo / koncert "Alumni 100"

U četvrtak, 3. veljače, u 21:30 na Trećem programu slijedi emisija Svijet klasike: Alumni 100.

Koncertna sezona u kojoj Muzička akademija u Zagrebu slavi 100. godišnjicu postojanja počela je 16. listopada 2021. svečanim koncertom njezina Simfonijskog orkestra u Lisinskom pod nazivom Alumni 100.

Spoj je to bivših i sadašnjih studenata i profesora te važne institucije koja bilježi povijest visokoga glazbenog školstva u Hrvatskoj, još od vremena djelovanja u sklopu zgrade Hrvatskog glazbenog zavoda u Gundulićevoj ulici i vježbanja po hodnicima i stubištu.

No, to nije smetalo nekim bivšim studentima da se razviju u vodeće zvijezde svjetske glazbene scene, koje sada nastupaju uz Simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu: violončelistici Jadranki Gašparović, pijanistici Martini Filjak i dirigentu Nikši Barezi. Na programu su djela trojice uglednih profesora Akademije: Stanko Horvat (Ljetni diptih), Milko Kelemen (Koncert za klavir) i Natko Devčić (Istarska suita).

Širu sliku nekadašnjeg i sadašnjeg stanja na Akademiji upotpunjuju svjedočanstva njezina dekana Igora Lešnika, prodekanice Martine Gojčete Silić te članova orkestra, trenutačnih studenata, violinistice Laure Kraljević i hornista Mateja Ridla. Završnu riječ i komentar koncerta dat će nam naposljetku još jedna nekadašnja studentica te akademije, današnja Ministrica kulture i medija RH, a bivša violinistica - Nina Obuljen Koržinek.

Urednica emisije je Jana Haluza, a redatelj Zdravko Martinko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!