16:16 / 09.04.2021.

Autor: HRT

Svijet klasike: Julije Cezar u Egiptu

Četvrtak, 15. travnja na Trećem

Četvrtak, 15. travnja na Trećem

Foto: Svijet klasike / HRT

U četvrtak, 15. travnja na Trećem programu u 21:55 pogledajte emisiju Svijet klasike. Julije Cezar u Egiptu Georga Friedricha Händela jedina je barokna opera koja se u proteklih nekoliko desetljeća može pogledati u Hrvatskoj, i to sve u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci. U posljednjoj predstavi "poklopile su se zvijezde" hrvatske operne scene jer zbog pandemije nemaju previše angažmana na svjetskim opernim scenama. 

Profitirala je zato riječka publika uživajući 26. veljače u predstavi režiranoj iznova koja se tek u tragovima naslanja na uprizorenje iz 2016. U ulogama se često miješaju rodovi, pa muški pjevači tumače žene, a ženski muške likove, kako i jest uobičajeno kada se povijesno utemeljeno izvode barokne opere pisane uvelike za pjevače kastrate visokih glasova.

No, u ovoj pjevačkoj podjeli nitko nije "kastriran", štoviše, svi su srčani pjevači sa samoga vrha domaće i svjetske scene: svjetska diva Diana Haller tumači naslovni lik, riječka prvakinja Anamarija Knego pjeva Kleopatru, iz Zagreba Korneliju stiže tumačiti nacionalna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović, altistica Sonja Runje pretvara se u muškog negativca Tolomea, dok mladića Sesta interpretira nova inozemna članica Riječke opere, austrijska mezzosopranistica Michaela Selinger.

Prvi put u riječkoj operi nastupa i kontratenor Franko Klisović ("ženski" Nireno), dok "muške" registre "brane" vladari dubina, basbaritoni Luka Ortar i Ivan Šimatović. Uz sve njih u Svijetu klasike o uspješnoj predstavi govore nositelji produkcije: finski maestro Ville Matvejeff i intendant-redatelj Marin Blažević.

Urednica i voditeljica je Jana Haluza.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Četvrtak, 15. travnja na Trećem

Četvrtak, 15. travnja na Trećem

Foto: Svijet klasike / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!