18:31 / 06.04.2022.

Autor: HRT

Svijet klasike: Povratak Rahbarija

Četvrtak, 14. travnja na Trećem

Četvrtak, 14. travnja na Trećem

Foto: Svijet klasike / HRT

U četvrtak, 14. travnja na Trećem programu u 21:50 prikazujemo emisiju Svijet klasike. Alexander Rahbari, iranski dirigent i skladatelj s austrijskom adresom, prošlog se mjeseca nakon gotovo dva desetljeća vratio dirigirati u Zagreb, gdje je krajem 90-ih bio šef-dirigent Zagrebačke filharmonije. Stigao je u dvoranu Lisinski ravnati na koncertu svojeg nekoć matičnog orkestra, Zagrebačke filharmonije, u njezinu Crvenom ciklusu, i to praizvedbu svojega novog djela.

Iranska kultura

Iranska kultura

Foto: promo / promo

Riječ je o velebnoj kantati za tenora, mješoviti zbor i simfonijski orkestar "Also Sprach Zarathustra Spitama" koja zbog reference na simfonijsku pjesmu Richarda Straussa, prema želji autora, nosi podnaslov "simfonijska poema". U emisiji donosimo reportažu sa same praizvedbe i razgovor s maestrom koji je još u prošlom tisućljeću (konkretno 1999.) naprasito napustio Zagreb nakon samo godinu dana mandata kao šef-dirigent Zagrebačke filharmonije. 

Nekropolis u Perziji iz doba Zaratustre

Nekropolis u Perziji iz doba Zaratustre

Foto: promo / promo

Otkriva nam razloge svojega odlaska, kao i motive pisanja ovog djela posvećenog hrvatskome narodu u kojemu ga hrvatska publika prvi put doživljava kao skladatelja. Dok je takoreći istoimeno Straussovo instrumentalno djelo pisano tek kao referenca na filozofa Nietschea,ovdje Rahbari uglazbljuje riječi samog Zarathustre, sačuvane napise perzijskog proroka iz brončanog doba. O djelu na perzijskom jeziku farsiju svjedoče i drugi sudionici praizvedbe: umjetnički voditelj Komornog zbora "Ivan Filipović", maestro Goran Jerković i iranski tenor-solist Reza Fekri.

Kako je riječ o događaju upriličenom u znaku 30. godišnjice iranskoga diplomatskog priznanja Republike Hrvatske (Iran je, zanimljivo, bio prva azijska zemlja koja je priznala Hrvatsku, bilo je to 15. ožujka 1992.) među publikom smo našli i veleposlanike: hrvatskog u Iranu (Nj. E. Drago Štambuk) i iranskoga u Hrvatskoj (Nj. E. Parviz Esmaeili). Uz njihova viđenja konteksta praizvedbe, stručni komentar djela daje nam naposljetku i glazbeni kritičar Branimir Pofuk koji je sam svojedobno iz prve ruke iskusio Iran i iransko društvo.

Plakat za koncert

Plakat za koncert

Foto: promo / promo

Redatelj je Zdravko Martinko, urednica Jana Haluza. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!