U potrazi za Sir Walterom Scottom

09.09.2022.

14:38

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

U povodu obilježavanja 250. godišnjice rođenja Sir Waltera Scotta autor Damian Barr krenuo je u potragu za ostavštinom i trajnim utjecajem jedne od velikih škotskih velikih povijesnih ličnosti, velikog romanopisca i pjesnika. Dokumentarni film emitiramo u srijedu, 21. rujna, u 23:20 na Prvom. 

Od velikog Scottova spomenika u Prince's Street Edinburghu do tornja Smailholm u pokrajini Granica, od Loch Katrine - gdje je smještena njegova najpoznatija pjesma, Gospa od jezera - do dvorca Doune, kraja koji i danas nadahnjuje autore povijesnih romana - Damian Barr nas vodi u pustolovinu otkrivanja istine o čovjeku, njegovu svijetu i njegovu djelu.

Uz priloge svjetskih stručnjaka, a to su profesorica Alison Lumsden sa Sveučilišta Aberdeen, romanopisac James Robertson, autor knjige "Scott-land" Stuart Kelly te kustosica Abbotsforda Kirsty Archer-Thompson - dokumentarni film prikazuje trajan utjecaj Scotta i njegova pisanog djela, njegove političke kampanje i njegovu ulogu u stvaranju one Škotske koja i danas živi.

Dokumentarni film  In Search of Sir Walter Scott odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!