What’s up Paris, London, Berlin - nova dokumentarna serija Gorana Milića

17.01.2022.

17:56

Autor: HRT

Ponedjeljak, 7. veljače na Prvom

Ponedjeljak, 7. veljače na Prvom

Foto: What’s up Paris, London, Berlin / dokumentarna serija

Goran Milić, autor brojnih uspješnica, vraća se na male ekrane s novim dokumentarnim serijalom What’s up Paris, London, Berlin. Prvi nastavak na rasporedu je u ponedjeljak 7. veljače u 20:10 na Prvom programu.

Tri europska megagrada - Pariz, London i Berlin. Što je novo u vrijeme pandemije, restrikcija, migranata, socijalnih nesigurnosti i Brexita? Ekipa je prošla put dug oko 6.000 km kroz tri dominantne europske države: od Strasbourga, Verduna, Pariza, Londona do Berlinskog zida. Približno su jednake po broju stanovnika, političkoj i ekonomskoj moći, ali među njima postoje velike povijesne filozofske, etičke i kulturne razlike, kao i drukčije percepcije svakodnevnog života.

Od ponedjeljka 7. veljače na Prvom

Od ponedjeljka 7. veljače na Prvom

Foto: What’s up Paris, London, Berlin / dokumentarna serija

Hrvatska javnost učila je o povijesti tih država, poznaje njihove sukobe i savezništva, njihove vojskovođe, suverene, pisce, slikare i druge umjetnike, njihove znanstvenike, sportaše... Ali što je novo? Kako Francuzi, Nijemci i Englezi gledaju jedni na druge nakon stoljeća ratovanja i savezništva? Što misli mlada generacija koja se okreće novim poslovima, prelazi na zdravu i skuplju hranu, traži jednake šanse u društvu? Kroz seriju uspoređujemo političke sustave, životne filozofije, otvorenost društva, vjeru, obitelj, radnu etiku i konzekvence u svakodnevnom životu.

video thumb

U prvoj epizodi nove serije Goran Milić vodi nas do Pariza stazama povijesnih francusko-njemačkih ratnih sukoba. Prvo od takvih mjesta je Strasbourg koji je ujedno prvi grad na putu do Pariza, Londona i Berlina. Posjeta Memorijalnom centru u Verdunu, gdje je vođena najkrvavija bitka u prvom svjetskom ratu, mjesto je kontemplacije i antiratno središte. Mjesecima su ginule na desetine i stotine tisuća vojnika, a da se crta bojišnice nije pomakla za metar. Jesu li se te dvije velike nacije konačno pomirile?

Ponedjeljak, 7. veljače na Prvom

Ponedjeljak, 7. veljače na Prvom

Foto: What’s up Paris, London, Berlin / dokumentarna serija

U Reimsu ekipa je posjetila dvorce i podrume šampanjca. Francuzi na površini malo većoj od Hvara okreću milijarde na luksuznim mjehurićima, a francuski vinogradari i vinarije godišnje proizvedu tristotinjak milijuna butelja šampanjca čija vrijednost doseže iznos od gotovo pet milijardi eura. Po dolasku u Pariz ekipa nas vodi u malu parišku tajnu, kabaret koji posjećuju Parižani i koji je zaštićen od turista. Pariz je i dalje grad svjetlosti i živi noćni život unatoč pandemiji.

Autor i scenarist je Goran Milić.

Redatelji su kreativna producentica Sandra Basso i Slobodan Karajlović

Direktor fotografije Dragan Šiša, montažeri Ana Štulina, Danijel Brlas i Ida Slavić. Producentica je Vesna Banović.

Galerija
Ponedjeljak, 7. veljače na Prvom, Foto: What’s up Paris, London, Berlin/dokumentarna serija
Ponedjeljak, 7. veljače na Prvom, Foto: What’s up Paris, London, Berlin/dokumentarna serijaPonedjeljak, 7. veljače na Prvom , Foto: What’s up Paris, London, Berlin/dokumentarna serijaPonedjeljka 7. veljače na Prvom  , Foto: What’s up Paris, London, Berlin/dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!