Jesen na Hrvatskoj televiziji 2023.  

12.09.2023.

14:24

Autor: HRT Komunikacije

Hrvatska televizija (HTV) ove jeseni donosi na male ekrane bogatstvo novih i premijernih sadržaja svih formata kao i nove sezone vrlo gledanih i popularnih emisija. Jesenska shema na HTV-u počinje već u ponedjeljak 18. rujna 2023., u svojim dnevnim terminima, a dva tjedna kasnije, 2. listopada, i sa svim novitetima u udarnim prime-time terminima Prvoga i Drugog programa HTV-a.

Od 18. rujna – povratak "Dr. Becka", "Zlatne Lige" i "Kod nas doma"

I u novoj sezoni s nama je popularni "Dr. Beck" – u novom terminu, prije podnevnog Dnevnika. Na sva pitanja i nedoumice kada je o zdravlju riječ, odgovore će nam dati naš doktor Beck i njegovi sugovornici. Od 18. rujna čekaju vas "na konzultacijama" od ponedjeljka do srijede na Prvom programu (HRT ― HTV 1) u 11 sati. 

Druga sezona "Zlatne lige" s emitiranjem počinje 19. rujna u već dobro poznatom terminu nakon "Dobrog jutra" – utorkom, srijedom i četvrtkom u 10 sati na Prvom programu. Svi voditelji s velikim zadovoljstvom nastavljaju i ove sezone - Mirjana Rakić, Drenislav Žekić, Ljiljana Saucha, Ivana Prohić, Vladimir Rončević, Ksenija Erker, Drago Celizić, Nada Šurjak, Zvonimir Varošanec, a nakon dulje stanke opet je s nama i Božo Sušec, u još boljoj kondiciji i već u pripremama za prve goste. Scenarističkom timu uz Velimira Đuretića, Tanju Šimić i Gordanu Mrđen pridružili su se Eleonora Korošić Knez i Zvonimir Varošanec.

I u ovoj sezoni mozaična emisija "Kod nas doma" koja se emitira svaki radni dan na Prvom od 17.20 sati. Sa stručnjacima i poznatim osobama u studiju razgovaramo o aktualnim temama. U 7. sezoni emisije "Kod nas doma" nastavljamo s prošlogdišnjim uspješnim receptom raznovrsnih tema o kojima se priča u društvu i raspravlja na društvenim mrežama. Voditeljice su i dalje Barbara Kolar i Iva Šulentić.

Dječji program već od 18. rujna - pregršt novih emisija

Dječji program HTV-a već od 18. rujna donosi nekoliko novih naslova. U sklopu popularnog "Juhuhua" najmlađi će moći uživati u animiranoj seriji "Krceki" koja prati svakodnevne zgode neobične četveročlane obitelji: najstarije sestre, vjeverice Sare, blizanaca, kokosa Koka i kikirikija Kikija te najmlađe sestrice, žirice Žir. Također, od ponedjeljka 18.9., kreće i serija "Mališani". U dvadeset dvominutnih epizoda svaki mališan ima jedan zadatak koji nije nimalo lako obaviti kad imaš 2 ili 3 godine.

U subotu 23. rujna na rasporedu je "Ho ho ho hotel". Igrano-edukativna serija od 20 desetominutnih epizoda događa se u hotelu s najneobičnijim, najboljim i najsmješnijim domaćinima Ružom i Francom te njihovim gostima s još neobičnijim luckastim željama i problemima! U seriji glavne uloge igraju Jadranka Đokić i Borko Perić.

"Juhuhu zujalica" emitirat će se vikendom, počevši od subote 7. listopada. Zabavna je to emisija namijenjena mlađim vrtićarcima. U emisijama sudjeluju djeca u dobi od 3 do 4 godine. Tema serijala je igra pčelica u košnici.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) proizvela je i novu sezonu igrano-animirane serije namijenje najmlađima "Jojo i prijevozna sredstva". Zaštitno i prepoznatljivo lice je Bojan Jambrošić, a sve epizode, i ovoga puta, prilagođene su metodički i metodološki dječjem uzrastu.

Od 23. rujna na Trećem

Od 23. rujna na Trećem

Foto: HO HO HO HOTEL / HRT

Od 2. listopada –  aduti jesenske sheme u udarnim prime-time terminima

Među adutima jesenske sheme svakako je i nepresušno vrelo domaćeg humora i zabave autora Roberta Knjaza, koji je za HRT pripremio novi zabavno-dokumentarni serijal "Knjazalište", a koji kreće već od ponedjeljka, 2. listopada u 20.15 na Prvom programu (HRT ― HTV 1). Poznatim osobama na jedan smo dan dali neobične uloge i stavili ih u neobične situacije: Vedran Ćorluka i Franka Batelić kao Romi, Enis Bešlagić kao žena, Stjepan Hauser kao gluha osoba, Marko Grubnić kao sakupljač boca... Ella Dvornik štema na baušteli, Dino Jelusić nosi pelene u domu za starije osobe, a Petar Grašo je pic-majstor. I to u Napulju. Barbara Kolar i Duško Ćurlić dan su proveli kao kumice na placu, a lovci iz Potjere kao praljudi...

Omiljeno TV – lice, novinarka i scenaristica Martina Validžić autorica je novog dokumentarno-putopisnog serijala "Sretni gradovi" koji od utorka 3. listopada kreće u emitiranje u udarnom terminu, u 20.15 na Prvom programu (HRT ― HTV 1). Martina je s ekipom snimala u Copenhagenu, Reykjaviku, Beču, Ljubljani, Lisabonu i Rimu te istražila što njihove stanovnike čini sretnima.

Dokumentarni program HTV-a od srijede, 4. listopada u 20:15 na Prvom programu donosi još jedan novi, atraktivni kulinarsko – putopisni serijal u čijoj je glavnoj ulozi poznati hrvatski kuhar David Skoko. U devet epizoda pod nazivom "David Skoko: motor, loza, kuhača", Skoko putuje Hrvatskom u goste nekim od najistaknutijih domaćih vinara. Pritom koristi lokalne namirnice i kod njih u gostima priprema zanimljiva i praktična jela na svom šarmantnom špaheru na drva.

David Skoko

David Skoko

Foto: David Skoko: Motor, loza, kuhača / dokumentarna serija

Od ove jeseni gledatelji će moći pratiti i novi zabavno-dokumentarni serijal "Planine" - srijedom od 4. listopada u 20.45 na Prvom programu (HRT ― HTV 1) Penjemo se na Velebit, Risnjak, Dinaru, Mosor, Učku te vrhove Cresa i Lošinja. Na većinu vrhova se i ne može doći drukčije nego pješke, pa je ekipa hrvatske televizije doista sve prohodala, s opremom i ruksacima na leđima.

Serijal "Planine" ima šest epizoda i u svakoj pratimo drugog voditelja – domaćina planinara, koji nam otkriva zašto voli planine i što mu je hodanje po vrhuncima donijelo. To su: Doris Pinčić Guberović, televizijska voditeljica i glumica , pjevač i radijski voditelj Dražen Turina Šajeta hoda Učkom , s književnikom Ivicom Prtenjačom hodamo po Lošinju i Cresu. Književnica Tanja Mravak vodi nas na Mosor, a u zimskoj idili Gorskog kotara pratimo Milana Majerovića Stilinovićem , novinara i autora nedavno objavljenog romana "Srce mog medvjeda" Na Dinaru, najvišu hrvatsku planinu, vodi nas naš najpoznatiji planinar, alpinist , putopisac Stipe Božić. Urednice serijala su Maja Tokić i Nataša Kolbas Kraljević.

Nova dokumentarna serija Planine

Nova dokumentarna serija Planine

Foto: Planine / HRT

Od zabavnih sadržaja slijede i nove sezone popularnih kvizova ("Superpotjera" kreće već u nedjelju 1. listopada) i zabavnih emisija, pa tako ide i nova sezona popularnog nedjeljnog game-showa "Volim Hrvatsku", koju će gledatelji moći pratiti već od 24. rujna na (HRT ― HTV 1). Gledatelje će kroz emisije voditi Mirko Fodor, kapetani su Dušan Bućan i Goran Navojec, a članovi njihovih ekipa mijenjaju se, kao što je bilo i dosad.

U studenom kreće i nova zabavna emisija "Godine za pamćenje", koju će od 22. studenoga u prime timeu voditi Daniela Trbović, uz svoje "pomagače" Roberta Ferlina i Marija Lipovšeka Battifiacu.

A od 11. studenoga kreće i nova sezona popularnog natjecateljsko-pjevačkog showa "The Voice" (12 epizoda), u udarnom terminu, subotom navečer u 20.15 na Prvom. 

Noviteti domaćeg igranog i dramskog programa: od Gore do Šutnje 2

Jedan od najatraktivnijih sadržaja jesenske sheme svakako je igrana serija "Gora" koja kreće 2. listopada u prime timeu na Prvom programu (HRT ― HTV 1), svaki ponedjeljak i utorak od 21:15. Seriju je za Hrvatsku radioteleviziju snimila produkcijska tvrtka Antitalent.

"Gora" je nova dramska serija u 22 nastavka, u čijem je središtu tim gorskih spašavatelja. U svakoj epizodi oni se bave novim slučajem potrage i spašavanja iza kojih nerijetko stoje ilegalne aktivnosti, prirodne nepogode, nemar i nesmotrenost, ali i vedrije teme poput vječno nepripremljenih turista... Iza glumačke i producentske ekipe je 99 snimajućih dana: od početka travnja do sredine kolovoza, ekipa "Gore" provela je na setovima u Gorskom kotaru, Samoborskom gorju, Zagrebu i okolici. U glavnim ulogama su: Kristijan Petelin, Ugo Korani, Sandra Lončarić, Dinka Vuković, Aleksandar Cvjetković, Barbara Nola, Jasmin Mekić, Lucija Rukavina i Romina Tonković.

Od 2. listopada na Prvom

Od 2. listopada na Prvom

Foto: Nova dramska serija Gora / serija

Među adutima jesenske sheme svakako su i druga sezona hvaljene domaće dramske serije "Šutnja 2" u režiji Dalibora Matanića, koja počinje 4. listopada srijedom od 21.15 na Prvom programu te treća sezona popularne humoristične serije "Mrkomir" koja kreće u studenom. 

Od 4. listopada na Prvom

Od 4. listopada na Prvom

Foto: Šutnja / serija

Raskošan domaći dokumetarni program na Prvom

Jesen na HTV-u nam donosi i petu sezonu popularnog putopisa "Vjetar u kosi" autora Aleksandra Stankovića koji kreće u studenom na Prvom programu (HRT ― HTV 1). Aleksandar Stanković proputovao je tri tisuće kilometara na motoru Slovenijom i Italijom donoseći zanimljive priče snimljene u prekrasnim planinskim krajevima, na Jadranskom moru i alpskim jezerima.

Za sredinu studenoga priprema se još jedan serijal od šest epizoda pod nazivom "Zov divljine". Dokumentarni je to serijal o ljudima koji su napustili uobičajeni gradski život i odlučili živjeti u prirodi i u skladu s njom. Voditelj Daniel Lacko, propitkujući svoju želju da napravi isto, u svakoj epizodi dolazi u goste novim protagonistima, s njima provodi nekoliko dana i iz prve ruke uči o dobrim stranama, ali i izazovima takvog života.

Za sve ljubitelje dokumentarnog programa HRT je pripremio još noviteta, sjajne serije kao što su "Auto za Afriku" urednice Maje Fišter, "Velika obitelj" Ljiljane Bunjevac Filipović, zatim "Varoški amarcord", "Labirint", "Portreti" urednice Jasmine Živalj i "Betonski spavači".

Nove strane igrane i dokumentarne serije i filmovi

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i od ove će jeseni emitirati mnoštvo vrhunskih premijernih stranih igranih serija. Riječ je o novim sezonama serija koje su gledatelji HRT-a do sada pratili na malim ekranima i na HRTi platformi, kao i nekim posve novim serijama koje će zasigurno steći brojne poklonike.


HRTi plavi

HRTi plavi

Foto: HRT / HRT

Igrane serije

Na male ekrane tako od 18. rujna na Prvom programu (HRT-HTV1) gledatelji Hrvatske televizije mogu pratiti premijernu španjolsku telenovelu "La Promesa" u trajanju od 122 epizode u terminu od 13.15. Godine 1913., dok Europom vladaju nemiri, život na plemićkom imanju La Promesa u vlasništvu obitelji Luján ne može biti mirniji - bar se tako čini.

"Krimi petak" na Drugom – i na besplatnoj mobilnoj aplikaciji HRTi

Na male ekrane tako se vraćaju nove sezone popularne kriminalističke serije "Umorstva u Midsomeru", koju ćemo od ove jeseni gledati u 23. i 24. sezoni u terminu Krimi petak na HTV2 od 20:15 sati. Duboko u šumi Blacktrees, na rubu sela Blacktrees-on-Marsh, skriveno je vrhunski opremljeno atomsko sklonište. Otkad se našao u strašnoj poplavi prije više od dva desetljeća, Warren Kaine sve je više strepio od života i niza prijetećih katastrofa. Strah od terorizma, kravljeg ludila, tsunamija, asteroida, globalnog zatopljenja i financijske krize toliko mu se duboko uvukao u glavu da je životnu ušteđevinu dao za gradnju skloništa.

Ljubitelje krimi sadržaja svakako će oduševiti "Gospođica Marple" Agathe Christie koju ćemo gledati u šest sezona, od početka listopada. Gđica Jane Marple lik je iz kriminalističkih romana svjetski poznate autorice krimića Agathe Christie. Iza vanjštine mile starice krije se iznimno pronicljivo opažanje ljudske prirode te oštra intuicija za rješavanje zločina – ubojice je podcjenjuju sebi nauštrb! Osim "Gospođice Marple", ekranizacije djela Agathe Christie pratit ćemo i u seriji "Ubojstva po abecedi". Detektiv Hercule Poirot na meti je ubojice koji šalje pisma potpisana s “ABC.” Poirot ih mora dešifrirati kako bi otkrio njegov identitet.

U ciklusu Krimi petak gledat ćemo i novu sezonu serije "Tko ubija u Brokenwoodu", te četvrtu i petu sezonu serije "Lewis". Također slijede nove sezone serija "Viši inspektor Banks", "Roy Grace", "Istrage Adama Dalgliesha", "Vera". Tu su i nove sezone serija "Oslobođen" i "Zaljev".

U Krimi matineji nedjeljom kreću nove sezone serija "Sommerdahlova ubojstva" te "McDonald i Dodds", kao i četiri nove sezone popularne serije "Inspektor Linley".

"Hotel Portofino", seriju zanimljivu i po tome što je snimana i u Hrvatskoj, ove ćemo jeseni gledati u drugoj sezoni. Kao i prva sezona, nastavak Hotela Portofino snimao se u Hrvatskoj, u Zagrebu te u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. Ekipa je 11 dana snimala u Zagrebu, u Preporodnoj dvorani (HAZU) i u Hrvatskom institutu za povijest na Gornjem gradu, te u Muzeju za umjetnost i obrt. Među ostalim su lokacijama Matulji, Grožnjan i Belaj i Rijeka.

Vraćaju se i serije "Velečasni Brown" i "Grantchester", a ponovno ćemo gledati i "Milijarde", kao i tri sezone serije "Yellowstone".

Dokumentarne serije i filmovi

Među novim stranim dokumentarnima serijama koje ćemo gledati od jeseni je "Na Pirenejima s Michaelom Portillom", koja počinje 18. rujna na Drugom programu u 13.30. Bivši ministar i novinar Michael Portillo kreće na putovanje na kojem će upoznati sebe. Pješačit će kroz Pireneje, planinski lanac između Španjolske i Francuske, između obala Atlantskog oceana i Sredozemnog mora.

"Čudesni svijet dizajna - Ujedinjeno Kraljevstvo" pratit ćemo od 20. rujna na HTV2. Colin i Adele grade impresivan obiteljski dom pun zavojitih stakala u četvrti South Manchester u kojoj su odrasli. No, stvari pođu po zlu kada izvođačima radova kojima je Colin unaprijed isplatio cijeli iznos za gradnju kuće ponestane radne snage.

Tu je ponovno i "Ben Fogle – Ljudi od divljine", koji se na male ekrane vraća u 9. sezoni od 23. rujna u 21.05 na HTV2. Istraživač Ben Fogle upoznaje nove ljude koji su okrenuli leđa utrci za novcem i preselili se u izolirane i negostoljubive kutke svijeta. U ovoj sezoni upoznat će Britanca Alexa, bivšeg trgovca koji je odlučio živjeti u portugalskim planinama. Provest će tjedan s Georgom i Bettinom, njemačko-austrijskim bračnim parom koji je našao mir u irskoj divljini. Posjetit će Sandy, bivšu turističku radnicu koja je ostavila posao kako bi spašavala životinje na grčkom otoku. 

Glazbeni dokumentarni sadržaji

Posebna zanimljivost su glazbeni dokumentarci subotom od 23 sata i to Freddie Mercury: Posljednji čin, Bachman, Women Who Rock, Gospođica Sharon Jones, Cesaria Evora, Liam Gallagher osobno i drugi.

Biografije

Od stranih dokumentarnih sadržaja nedjeljom u terminu od 20:15 na HTV2 gledat ćemo i biografije poznatih. Među njima su naslovi Zovu me Terence Hill, Sean Connery protiv Jamesa Bonda, Clint Eastwood, Inside the Picture, JFK, MLK, Winston Churchill, John Paul II., Belmondo i Bruce Willis.

Portreti umjetnika

U terminu srijedom od 23:15 na HTV1 od listopada na rasporedu su dokumentarni filmovi "Odiseja onkraj mita", "Pustolovi moderne umjetnosti", "Divino Inferno - Rodinova vrata pakla", a četvrtkom od 21:10 među zanimljivim naslovima su "New York – grad koji nikada ne spava", "Siromaštvo u Ujedinjenom Kraljevstvu".

Novi termin za vrhunske strane dokumentarce: četvrtkom na HTV1

U ovom novom terminu – četvrtkom u 21.10 sati na Prvom – od 5. listopada predvidjeli smo emitirati vrlo zanimljive dokumentarce, sadržajno drugačije od ostalih dokumentarnih filmova ns kanalima HRT-a. Žanr termina nije strogo profiliran, bit će tu od od putopisa do promišljanja o vrijednosti novca.... Poveznica svih ovih programa je biti zanimljiv i drugačiji. Tako će se tu naći i premijerni naslovi poput: "New York: The City that Never Sleeps", "Made of Money with Brian Cox", "Powerty in the UK: Forgotten by the Crown", "Joanna Lumley's Great Cities of the World", te "Inside Beverly Hills: The Land of Rich and Famous".

Nove emisije i na Trećem 

Treći program HTV-a od ove jeseni pokreće novu studijsku emisiju "Klub čitatelja" u kojoj će se svakog tjedna razgovarati o jednom naslovu koji se trenutačno čita u Hrvatskoj. Čitateljski kub na Prisavlju, uz eminentne kritičare i teoretičare, uključivat će strastvene čitatelje iz raznih gradova i raznih područja života, umirovljenike, studente, srednjoškolce, blogere, profesore, sportaše, poduzetnike, umjetnike, bibliotekare i sve one koji još uvijek vjeruju da je knjiga najbolja stvar u životu. Urednici i voditelji su Vlatka Kolarović i Dražen Ilinčić, a emisija se emitira srijedom u 21.10 na Trećem.

A od 2. listopada kreće na Trećem programu HTV-a i nova emisija "Nulti kadar", u sklopu koje će biti prikazivane televizijske drame i filmovi snimljeni u produkciji HTV-a/TV Zagreb od 1966. do 1989. Riječ je uglavnom o TV dramama i filmovima koji nisu reprizno emitirani u posljednjih dvadesetak i više godina, a koji svojom žanrovskom, tematskom i estetskom raznolikošću reprezentiraju duh vremena, senzibilitet svojih autora te pojedine faze razvoja televizijske dramske produkcije u Hrvatskoj.

Obilje Sporta na Drugom

HRT je također pripremio obilje sportskih sadržaja te će gledatelji na Drugom programu HTV-a moći pratiti svoje omiljene sportove.

U prvom dijelu rujna pratili smo Svjetsko prvenstvo u veslanju te ponajbolje svjetske atletičare koju su ponovno bili u Zagrebu na 73. Memorijalu Borisa Hanžekovića.

A već 20. rujna kreće nova sezona UEFA Lige prvaka, a mi naše praćenje otvaramo s dvobojem europskih velikana Bayerna i Manchester Uniteda.

Od prvoga dana listopada vraćaju nama se i prijenosi utakmica domaćeg nogometnog prvenstva, kojega od početka sezone pratimo u našoj emisiji Stadion.

Naravno, sve nam je bliže i početak skijaške sezone s brojnim nastupima naših predstavnika, a prenosit ćemo i SP u gimnastici koje se odražava u Antwerpenu. Tu su i rukometne kvalifikacije, borba za prvi trofej u domaćemu vaterpolu, kao i novo izdanje legendarnog turnira Kutija šibica.

Svojevrsna kulminacija ovoga dijela sezone očekuje nas 2. prosinca kada se u Hamburgu održava ždrijeb Europskog nogometnog prvenstva, kojemu je Njemačka domaćin u ljeto iduće godine. Tko su protivnici Vatrenih i na kojim će stadionima igrati doznajte samo na HTV2.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!