In memoriam: Ivica Kunčević

07.07.2022.

16:46

Autor: HRT

Ivica Kunčević

Ivica Kunčević

Foto: promo / promo

Nakon završetka ceremonije svečanog otvaranja 73. Dubrovačkih ljetnih igara, u nedjelju 10. srpnja na Trećem programu HTV-a u 22 sata emitiramo razgovor povodom smrti velikog kazališnog redatelja Ivice Kunčevića koji je u svom redateljskom opusu veliki trag ostavio upravo u Dubrovačkom kazalištu i na Dubrovačkim ljetnim igrama.  

Gosti u studiju su glumica Doris Šarić Kukuljica, Goran Grgić nacionalni prvak Drame HNK u Zagrebu i dr. sc. Ivica Prlender koji će nas podsjetiti na neke od kultnih predstava hrvatskoga glumišta koje je on režirao, a u kojima su oni sudjelovali.

Ivica Kunčević

Ivica Kunčević

Foto: promo / promo

Nakon razgovora možete pogledati amblematsku predstavu ambijentalnoga teatra "Tužna Jele". Predstava je nastala prema kratkom romanu Mate Vodopića u kojem mlada žena godinama iščekuje muža da se vrati s mora koje joj je već otelo djecu, ali ona se ipak nada, pa čak i na smrtnoj postelji. U svojoj knjizi "Ambijentalnost na dubrovačku" Ivica Kunčević opisuje trenutak u kojem je pronašao pravi ključ ove priče:

Nekoliko puta sam skoro odustao od dramatizacije i ponuđenog projekta. Onda mi je, u nekom sretnom trenutku, iskrsnula pred očima slika predstave. Slika koja se nije mogla ostvariti u kazalištu: Jelin krevet u moru; pravom moru s beskrajem horizonta i svom svojom zastrašujućom dubinom.

Urednica i voditeljica emisije je Lada Džidić Barić.

Ivica Kunčević rođen je 1945. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Dubrovniku. Diplomirao je u Zagrebu 1969. godine jugoslavenske jezike i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu. Iste godine apsolvirao je na Odjelu režije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. U Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku djeluje od 1969. do 1977. u svojstvu kućnog redatelja, od 1977. u angažmanu je u DK Gavella, a 1984. postaje članom umjetničkog ansambla HNK u Zagrebu do umirovljenja 2011. godine. Dužnost ravnatelja dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara obnašao je od 2002. do 2009. godine. Režirao je više od stotinu predstava različitih žanrovskih i stilskih odrednica, a diljem Hrvatske i regije prepoznat je po osebujnom čitanju dubrovačke i svjetske dramske baštine - Držića, Vojnovića, Shakespearea, Čehova.

Ivica Kunčević

Ivica Kunčević

Foto: promo / promo

Kao redatelj prvo je angažiran u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića (1969.-1977.) i u Dramskom kazalištu Gavella (1977.–1982.) u Zagrebu, a potom do umirovljenja 2012. u zagrebačkome HNK. Bio je ravnatelj dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara od 2002. do 2009. godine. Režirao je oko stotinu predstava različitih žanrovskih i stilskih odrednica i prerađivao nekazališne tekstove, a na scenu je često postavljao djela Shakespearea, Čehova, Bulgakova i posebno Držića, Gundulića i Vojnovića. Objavio je zbirke teatroloških eseja "Ambijentalnost na dubrovačku" i "Redateljske bilješke".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!