Ivan Krpan i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Enrica Dinda

18.03.2021.

18:48

Autor: HRT

Ivan Krpan i Enrico Dindo na probi sa Simfonijskim orkestrom HRT-a u Laubi

Ivan Krpan i Enrico Dindo na probi sa Simfonijskim orkestrom HRT-a u Laubi

Foto: Marija Štilinović / HRT

U četvrtak, 25. ožujka na Trećem programu u 20.05 prenosimo koncert Ivana Krpana i Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Enrica Dinda. Koncert prenosi i Treći program Hrvatskog radija, a možete ga pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Mladi i nagrađivani pijanist Ivan Krpan osobitu pozornost međunarodne javnosti privukao je 2017. godine pobjedom na prestižnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu u Italiji, što mu je donijelo niz angažmana u najuglednijim svjetskim glazbenim središtima.

Kao solist, uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem šefa dirigenta Enrica Dinda, predstavit će se u 27. koncertu za klavir i orkestar u B-duru, KV595 Wolfganga Amadeusa Mozarta. Riječ je o Mozartovu posljednjem klavirskom koncertu.

video thumb

U program Majstorskog ciklusa SO HRT-a koji se održava u Laubi, uvodi nas još jedan predstavnik bečke klasike, Ludwig van Beethoven, s uvertirom Coriolan, nastalom 1807. , a portretira junačkog, ali bahatog i diktatorski nastrojenog rimskog vojskovođu iz 5. stoljeća prije Krista, Coriolana.

Nešto stariji suvremenik Mozarta i Beethovena bio je Julije Bajamonti, znan kao jedan od vodećih intelektualaca srednje Dalmacije s kraja 18. stoljeća.

Kao skladatelj, ostavio je više od 200 skladbi među kojima prednjače one crkvene namjene. Pogledajte izvedbu njegove Simfonije u C-duru koja pripada razdoblju pretklasike.

Režija Vesna Fijačko Fodor, urednica Marija Ramljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!