15:10 / 17.03.2021.

Autor: HRT

Svijet jazza: Hommage Boilers quartet

Četvrtkom na Trećem

Četvrtkom na Trećem

Foto: Svijet jazza / HRT

U četvrtak, 25. ožujka na Trećem programu u 21:25 prikazujemo emisiju Svijet jazza: Hommage Boilers quartet. Matija Dedić je za koncert održan 9. studenog 2020. u zagrebačkom ZeKaeMu, okupio sastav koji je prigodno nazvan Matija Dedić Jazz.hr Quintet. Koncert je počeo Matijinim solističkim nastupom, nastavljen dvjema skladbama u triju, a onda je na sceni bljesnuo puni kvintet.

video thumb

Trojcu iz prve postave Boilersa, Kruni Levačiću, Davoru Križiću i Matiji Dediću, pridružili su se, kao najmlađi član, kontrabasist Zvonimir Šestak, a kao posebno pojačanje iskusni saksofonist Saša Nestorović.

Naime, jazz-sastav Boilers, koji su početkom devedesetih pokrenuli bubnjar Kruno Levačić i trubač Davor Križić s kontrabasistom Mladenom Barakovićem, ključno je pojačanje našao upravo u Matiji Dediću, tada sasvim mladom pijanistu gladnom svirke.

Boilersi su se ubrzo nametnuli kao izrazito agilan domaći jazz-sastav koji se repertoarom nije oslanjao samo na osvježavajuće izvedbe znanih jazz-standarda nego i vrlo zanimljivim skladbama samih članova. Uspješno su nastupali i u proširenim sastavima kao Boilers All Stars i Boilers Big Bend.

Kritičari i obožavatelji predviđali su im i međunarodni uspjeh. Zato ne čudi da je ovaj koncert bio na neki način ipak hommage Matiji toliko važnoj skupini - Boilers.

Urednica i redateljica je Melanija Pović Jagarinec, a novinari i suradnici Davor Hrvoj i Saša Drach.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.


 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!