10:31 / 26.01.2021.

Autor: HRT

Šoa

Svjedočanstva holokausta

Svjedočanstva holokausta

Foto: Šoa/dokumentarni

Ne propustite 30. siječnja na Trećem programu u 20:05 drugi dio dokumentarnog filma Šoa. Francuski redatelj Claude Lanzmann snimao ga je punih jedanaest godina. Počeo je 1973. i, kako je sam rekao, nije mogao prestati. 

Više od 300 sati snimljenog filmskog materijala postalo je film koji traje 9 sati i 15 minuta. Niz je to užasnih svjedočanstava holokausta ili kako je Lanzmann govorio "zbor glasova i lica ubojica, žrtava i promatrača". Čut ćemo svjedočanstva o logorima Treblinka, Auschwitz-Birkenau, Chelmno i Varšavskom getu.

Iako je većina svjedoka s kojima je razgovarao, pa i sam redatelj, već pokojna, svjedočanstva su ostala trajno zabilježena u filmu "Šoa", što na hebrejskom znači užas. 

Film je u Parizu premijerno prikazan 1985., a autor je za njega osvojio niz nagrada: dvije nagrade Flaherty - BAFTA 1987.; nagrade Caligari, FIPRESCI i OCIC - Međunarodni filmski festival u Berlinu, 1986.; Cesar 1986.; specijalnu nagradu Udruženja filmskih kritičara u Los Angelesu 1985.; nagradu Udruženja filmskih kritičara u Bostonu 1986. i dr. 

Odabrala je Mira Vočinkić.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!