18:05 / 19.02.2021.

Autor: HRT

Crveno stoljeće ili kako su djeca pojela revoluciju

Ponedjeljak, 22. veljače na Četvrtom

Ponedjeljak, 22. veljače na Četvrtom

Foto: Crveno stoljeće ili kako su djeca pojela revoluciju/dokumentarac

U ponedjeljak 22. veljače na Četvrtom programu u 20:05 emitiramo dokumentarni film Marko Stričevića Crveno stoljeće ili kako su djeca pojela revoluciju. Sniman u Moskvi, Sankt Peterburgu i Podmoskovlju na 100. obljetnicu svrgavanja ruskog cara 1917., film Crveno stoljeće bavi se zbivanjima koja su neki nazvali "rađanjem 20. vijeka" te utjecajem koji ta zbivanja ostavljaju na suvremeno rusko društvo.

Abdikacija Nikolaja II., zatim boljševički državni udar, građanski rat i revolucija pod diktatom Komunističke partije doveli su do stvaranja prve socijalističke države na svijetu, ukidanja klasnih i rodnih nejednakosti, opismenjavanja ruskog stanovništva, ali i uspona Josifa Visarionoviča Staljina te nezapamćenog državnog terora.

Stoljeće nakon, gdje su tragovi velike revolucije u društvu Rusije? Putujemo vlakovima, prolazimo ulicama centra i periferije, zalazimo u komunalne stanove čiji vlasnici posjeduju samo sobe, domove uglednih umjetnika, mladih poslovnih ljudi i znanstvenika, upoznajući suvremenu Rusiju i sjene prošlog u njoj.

Scenarist i redatelj ostvarenja je Marko Stričević. Snimatelj je Aleksandar Vartanjan, a montažer Domagoj Frisch.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!