11:00 / 23.01.2021.

Autor: HRT

Dnevnik Diane Budisavljević

O heroini iz 2. svjetskog rata

O heroini iz 2. svjetskog rata

Foto: Dnevnik Diane Budisavljević/film

U četvrtak 28. siječnja na Drugom programu HTV-a u 21 sat emitiramo nagrađivani film Dnevnik Diane Budisavljević, dugometražni igrani prvijenac redateljice Dane Budisavljević. Priča je to o zaboravljenoj heroini iz Drugog svjetskog rata, ne onoj koja je bacala bombe i nosila pištolj, već onoj koja je kao pripadnica građanskog sloja pokrenula akciju u kojoj je iz logora spašeno više od deset tisuća djece.

Po riječima redateljice, film prikazuje i predratnu građansku klasu u Zagrebu koja je bila multietnička i multikonfesionalna i koja je dala veliki otpor ustašama i fašizmu, a nakon '45. je postala nevidljiva.

Dnevnik Diane Budisavljević premijerno je prikazan 2019. na Pulskom filmskom festivalu, gdje je osvojio šest nagrada, među kojima i nagradu za najbolji hrvatski film.

Diana Budisavljević sa suprugom liječnikom, kćerima i tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase. U jesen 1941. doznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti. Židovska općina šalje pomoć Židovkama, ali za Srpkinje se nitko ne brine. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana apelira na vlast, crkvu i Crveni križ da spase barem djecu. Nitko od njih ne želi preuzeti odgovornost. S nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10.000 djece. Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog djetinjstva i tek tada spoznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene.

Svjesna da će i rat jednom proći, Diana je pomno vodila kartoteku dječjih sudbina, no nju će joj bespovratno otuđiti komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko podrijetlo postaju nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njezine smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga žene uvjerene da njezin život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

Glavnu ulogu tumači Alma Prica. U filmu glume i Igor Samobor, Ermin Bravo, Mirjana Karanović, Areta Ćurković te drugi. Scenaristice su Dana Budisavljević i Jelena Paljan, a urednica Lada Džidić Barić.

Film prikazujemo i u petak 29. siječnja na Trećem programu u 22 sata, kada će biti prilagođen slijepim i slabovidnim osobama putem audiodeskripcije.

Nagrade:

MEDIJSKA NAGRADA JUTARNJEG LISTA "ZLATNI STUDIO" - Najbolji igrani film; Najbolja filmska glumica (Alma Prica)
OKTAVIJAN - Nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara; Najbolji hrvatski dugometražni igrani film
JERUSALEM JEWISH FILM FESTIVAL - Najbolji dugometražni film
ZAGREB FILM FESTIVAL - Najbolji film za mlade u programu PLUS
SLOBODNA ZONA BEOGRAD - Nagrada publike; Nagrada Human Rights
FILM FESTIVAL COTTBUS - Najbolji debitantski film
FILMSKI FESTIVAL GLUMCA VINKOVCI - Zlatni Orion za najbolju žensku ulogu (Alma Prica)
PULSKI FILMSKI FESTIVAL - Velika Zlatna arena za najbolji film (Produkcijska kuća HULAHOP d.o.o., producentice: Miljenka Čogelja i Olinka Vištica); Zlatna arena za režiju (Dana Budisavljević)
Nagrada ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana - FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film
Nagrada publike Zlatna vrata Pule; Zlatna arena za glazbu (Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz); Zlatna arena za montažu (Marko Ferković)

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!