16:13 / 01.02.2021.

Autor: HRT

Dubrovnik: Festa sv. Vlaha, prijenos

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Sveti Vlaho u Dubrovniku se časti od davne 971. kada je prema predaji spriječio mletački napad na Dubrovnik. U spomen na taj čudesni događaj već je sljedeće, 972. godine održana Festa u njegovu čast. To je Dan grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije. Prijenos Feste sv. Vlaha pratite u srijedu 3. veljače od 10 sati na Drugom programu.

Ovogodišnje svečano misno slavlje ispred katedrale Gospe Velike predvodit će mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor i dubrovački apostolski administrator. Festa će se odvijati u drukčijim okolnostima zbog pandemije, a njezina je posebnost u čašćenju svetačkih moći budući da se ove godine navršava točno 300 godina od završetka izgradnje Moćnika dubrovačke katedrale.

Naime, nakon što je u vremenu nakon velikog potresa katedrala građena i 1713. dovršena, sedam godina poslije u katedrali je uređena posebna kapelica - Moćnik. U nju su upravo na blagdan sv. Vlaha 1721. svečanom procesijom vraćene relikvije spašene iz ruševina stare romaničke katedrale srušene u potresu, koje su se preko 40 godina čuvale u kapitulu dominikanskog samostana. Posebnost Feste je i ta, što je ona početak pripreme za jubilarnu 1050. proslavu Feste sv. Vlaha koja je dogodine. 

Komentator i urednik prijenosa je Dragutin Siladi, redatelj Neven Mihael Dianežević, a producent Draško Vrgoč

Prijenos pratite i preko multimedijske usluge HRTi


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!