22:14 / 16.01.2021.

Autor: HRT

Klimatske promjene: Činjenice

O globalnom zatopljenju

O globalnom zatopljenju

Foto: Klimatske promjene: Činjenice / dokumentarac

U utorak 26. siječnja na Prvom programu u 21:05 prikazujemo prvi dio dokumentarnog filma Klimatske promjene: Činjenice.

Na rubu smo ekološke katastrofe. Ovo je priča o tome kako je možemo spriječiti. Samo nas dva stupnja dijeli od klimatske katastrofe. Ako se globalno zatopljivanje nastavi ovim tempom, šteta nanesena okolišu u idućih 40 godina postat će nepopravljiva.


Toplinski valovi sa Sredozemlja stižu na Arktik. Šumski požari nekontrolirano bijesne diljem SAD-a. Raste broj umrlih od velikih vrućina. Dokazi su svuda oko nas: klimatske promjene su stvarne i događaju se upravo sada. No, mi ih možemo zaustaviti. 

Ovaj dvodijelni dokumentarac kroz brojne dramatične snimke s društvenih mreža te emocionalna svjedočanstva iz prve ruke iznosi činjenice o globalnom zatopljenju na jednostavan, ali dojmljiv način. Priče o životima ljudi pogođenih klimatskim promjenama i onih koji se bore protiv tih promjena. Svjetski priznati stručnjaci govore o novim saznanjima koja će promijeniti naše viđenje ovog problema.

Kako krave koje se hrane morskim algama mogu spasiti planet? Zašto bismo trebali graditi elektrane na vodi? Ove nadahnjujuće priče pokazuju nam kako možemo preuzeti kontrolu nad svojom budućnošću.

Ovo je najveći izazov s kojim smo se dosad susreli. A ljudska vrsta je spremna odgovoriti na njega.

Voditelj je sir David Attenborough, a redateljica  dokumentarnog filma originalna naslova CLIMATE CHANGE: THE FACTS je Serena Davies. 

Ostvarenje nastalo u produkciji BBC Studiosa te u koprodukciji s IWC Media odabrala je Mira Vočinkić.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!