14:17 / 18.01.2021.

Autor: HRT

Manjinski mozaik: Vlaški puti

-

-

Foto: - / -

U subotu 23. siječnja u 16:45 na Prvom programu HTV-a donosimo novo izdanje emisije Manjinski mozaik pod nazivom Vlaški puti.

Bježeći od Osmanlija iz sjeverne Dalmacije početkom 16. stoljeća, balkanski Vlasi prelaze Učku i ostaju u Istri. Tamo se miješaju s domaćim hrvatskim stanovništvom i idućih stoljeća grade ono što će se petstotinjak godina kasnije zvati Vlaški puti.

Upravo se tako zove muzej u Šušnjevici posvećen Vlasima i njihovoj povijesnoj tradiciji utkanoj u svakodnevni život podno Učke.


Viviana Brkarić jedna je od autorica postave muzeja. U potrazi za vlastitim vlaškim korijenima istražila je obiteljsko rodoslovlje i odlučila ne prepustiti ga zaboravu. Šireći grane tog vlaškog stabla, natkrila je pisanom i usmenom predajom, fotografijama i dokumentarnim filmovima sva ona istarska mjesta podno Učke gdje se još uvijek govori po vlaški.


Autor emisije i urednik projekta je Mario Beganović. Snimatelj je Dušan Vugrinec, tonski majstor Boris Harmić, majstor rasvjete Damir Staneković, a montažerka Vlatka Zadro.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci su dostupna emitirana izdanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!