14:26 / 07.03.2021.

Autor: HRT

Matija Vlačić Ilirik

Četvrtak, 11. ožujka na Trećem

Četvrtak, 11. ožujka na Trećem

Foto: Matija Vlačić Ilirik / dokumentarni film

U četvrtak, 11. ožujka u 20:10 na Trećem programu ne propustite dokumentarni film "Matija Vlačić Ilirik" koji prati životnu priču jednog od najpoznatijih i najutjecajnijih reformatora 16. stoljeća. 

Hrvat Vlačić iz Labina preko Venecije dolazi u Wittenberg, središte reformacije te zajedno s Lutherom i Melanchthonom kroji novu vjersku i političku sliku Europe.

Film se osim njegovim životopisom bavi nastankom i opstankom reformacije, političkim i vjerskim sukobima u Europi u 16. stoljeću. U središtu tih zbivanja je Matija Vlačić Ilirik, čovjek svadljiv i nepopustljiv (zvali su ga ilirska guja). Bavimo se i njegovim filozofskim, povijesnim i jezičnim opusom.

Ključ Svetog pisma i Magdeburške centurije možda su i najvažnija djela reformacije. Pokušavamo otkriti gdje je njegov grob i zašto su ga se protestanti odrekli.

Film osim autentičnih lokacija njegovog rada i života, obiluje kostimiranim scenama snimljenim u dvorcu Veliki Tabor. U filmu kao sugovornici sudjeluju povjesničari, filozofi i predstavnici vjerskih zajednica iz Hrvatske, Njemačke, Italije i SAD-a.

500. godišnjica rođenja Matije Vlačića Ilirika bila je 3. ožujka 2020.

Scenarist i urednik je Niko Kostanić, a redatelj Neven Mihael Dianežević.

Dokumentarac na produčju RH pratite i preko naše multimedijske platforme HRTi u čijoj je videoteci dostupan.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!