15:00 / 17.02.2021.

Autor: HRT

Najduži dan: Kontrolor leta

Utorak, 2. ožujka na Četvrtom

Utorak, 2. ožujka na Četvrtom

Foto: Najduži dan: Kontrolor leta / dokumentarna serija

U utorak, 2. ožujka na Četvrtom programu u 20:05 pogledajte dokumentarnu seriju  Najduži dan: Kontrolor leta.

Zanimanje kontrolora leta jedno je od najstresnijih na svijetu. Kontrolori leta moraju imati iznimno visoku razinu tolerancije na stres. Glavnina stresa dolazi zbog potrebe donošenja ispravnih odluka u kratkom vremenskom razdoblju, a potom i uslijed složenosti radnih zadataka, visoke razine odgovornosti, istovremenog obavljanja više različitih poslova, smjenskog rada, noćnog rada, međuljudskih odnosa...

Kontrolori zračnog prometa vode zrakoplov kroz sve faze leta, s posebnim naglaskom na sigurnost, a zatim na redovitost i učinkovitost. Pri tome koriste komunikacijska, navigacijska i sredstva nadzora, kako bi pilotima davali informacije, upute i odobrenja.

Kontrola zračnog prometa dijeli se na oblasnu, prilaznu i aerodromsku. U hrvatskoj kontroli zračne plovidbe zaposleno je 255 kontrolora leta, od čega u Centru oblasne kontrole Zagreb njih 102.

Gotovo 25 posto hrvatskih kontrolora su žene, po čemu prednjačimo u svijetu. Tijekom ljetnih mjeseci broj letova koje preuzimaju hrvatski kontrolori prelazi brojku od 2500. Jedan takav dan proveli smo s Markom Draganićem, kontrolorom u Centru oblasne kontrole Zagreb.

Scenarij Nebojša Taraba i Miodrag Sila, režija Damir Janeček, montaža Iva Mrkić.

Godina proizvodnje: 2015.

Produkcija: Drugi plan za HRT

Snimatelji su Maja Midžor, Robert Krivec i Bruno Ranković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!